IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова кани китайски инвеститори да строят у нас заедно с държавата

Регионалният министър изброи няколко пътни проекта, които се планира да се развиват чрез публично-частно партньорство

12:00 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	България търси варианти за изграждане на инфраструктура не само с пари от еврофондовете, но и чрез публично-частно партньорство. <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

България търси варианти за изграждане на инфраструктура не само с пари от еврофондовете, но и чрез публично-частно партньорство. Снимка: Ройтерс, архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова покани китайските инвеститори да участват в повече проекти у нас, развивани чрез публично-частно партньорство. Това стана по време на Четвъртия икономически и търговски форум в Белград. Събитието се провежда в рамките на Инициативата за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китайската народна република, предаде БТА.

Павлова припомни, че средствата по европейските програми за изграждане на инфраструктурни проекти не са достатъчни, затова България търси варианти за изграждане на инфраструктура и чрез публично-частно партньорство (ПЧП).

Пътните стратегически проекти за ПЧП са автомагистрала "Черно море" и връзката на България с Румъния при Видин, обясни Павлова. Министърът обясни преди седмица, че китайски компании са проявявали досега интерес за изграждането на магистралата между Варна и Бургас. Стратегически проект е и планираното строителство на скоростен път Видин-Ботевград.

Друг важен за страната ни проект е изграждането на скоростен път между Русе и Велико Търново. Стратегически и приоритетен както за България, така и за Сърбия е проектът, минаващ по коридор 10 – изграждането на магистралата от София до Калотина, каза още Павлова.

Според нея важен проект, който е връзка към три европейски коридора, е и за автомагистрала "Рила", обясни Лиляна Павлова. През територията на България минават пет от десетте европейски коридори, които са пряка и бърза транспортна връзка на Европа с Азия, припомни още регионалният министър.

Тя благодари на китайската делегация, за една от най-големите инвестиции в България, стартирана преди три години и завършена сега на територията на дружеството „Девня цимент“. Тя е на стойност около 150 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още