IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабният ремонт на НДК ще струва 20 млн. лева

НДК се готви да бъде домакин на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС

12:19 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В началото на следващата година стартира най-мащабното преустройство на Националния дворец на културата (НДК). Нова техника, реновирани зали и модерен мениджмънт посрещат председателството на ЕС в България през 2018 г., съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Към момента отпуснатите средства от Министерския съвет са 17 млн. лева. Стойността на ремонта обаче е 20 млн. лева. От ръководството на Двореца са категорични, че всякакъв компромис със средства ще компрометира председателството и авторитета на България. 

35 години след откриването си НДК се готви да бъде домакин на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС. През януари 2017 г., България поема щафетата от Естония, при това по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

"В продължение на шест месеца най-влиятелните мъже и жени на Европа и ще взимат решенията за бъдещето ни. Това е шанс много голям за България. А за НДК е още по-голям шанс да придобие онзи вид, който подобна институция заслужава", заяви директорът на НДК Мирослав Боршош.

След реконструкцията, НДК има шанс да се превърне в една от най-високотехнологичните оборудвани сгради в света. Пленарната зала в Двореца, където ще заседават лидерите на ЕП, ще е по-модерна и голяма от тази в Брюксел, обещават изпълнителите на проекта.

"Всъщност най-голямата промяна е в Южната фасада. Това е пространството пред Зала 6, където ще бъде оформен вход за премиери и президенти. Ние сме използвали буквално съвсем точно модела и начина на организация на това влизане в ЕС в Брюксел", коментира авторът на проекта арх. Любомир Станиславов.

Мащабният ремонт на Двореца ще започне догодина и трябва да приключи до 30 септември 2017 г.

"Сериозно предизвикателство пред нас е не само краткият срок, а по-скоро амбициозната задача строителството да не се противопоставя на културните събития, които ще бъдат активни и през 2017 г.", заяви управителят на фирмата, спечелила конкурса за изпълнител Любомир Галчев.

Още новини вижте в Bulgaria ON AIR


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още