IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене новата процедура за окрупняване на пасищата

Окрупняването ще става със споразумение между собственици и ползватели и ще важи и за т.нар. "бели петна"

11:47 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. С измененията се цели окрупняване на имотите, които животновъдите ползват за отглежданите пасищни селскостопански животни. 

Предвижда се да отпадне забраната имоти, декларирани за обработване с начин на трайно ползване "трайни насаждения", да бъдат включвани в споразуменията за създаване на масиви за ползване, предава БТА.

Същевременно за пасища, мери и ливади се регламентира нова процедура за създаване на масиви за ползване. Окрупняването ще става по споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни селскостопански животни, които ползват пасища, мери и ливади под нормата за площ на една животинска единица.

Споразумението ще се сключва и актуализира ежегодно до 20 декември за следващата календарна година. Заявленията за участие ще се подават до 31 октомври в общинската служба по земеделие по местонахождението на имотите.

Споразумението ще се смята за правно основание по смисъла на Закона за подпомагане на земеделските производители, включително и по отношение на "белите петна", когато е извършено плащане за тях.

Имотите, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от техните собственици (т.н. "бели петна"), с изключение на тези от държавния и общинския поземлен фонд, и имотите, които собствениците не желаят да включват в масиви за ползване, ще се разпределят между ползвателите.

За стопанската 2016-2017 г. предвидените срокове в новосъздадената разпоредба ще бъдат удължени с три месеца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още