IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно усвояване на търговски площи в България през 2014 г.

Пазарът на бизнес имоти в страната остава стабилен, расте интересът към първокласни активи в големите градове, отчитат консултанти

13:24 | 29.01.15 г. 1
Рекордно усвояване на търговски площи в България през 2014 г.

Рекордна година по отношение усвояването на търговски площи в България отчете консултантската компания Colliers International.

Само през втората половина на миналата година са били усвоени 84 хил. кв. м площи в моловете, което е повече от усвоения обем през цялата 2013 г., съобщи на пресконференция Иглика Йорданова, изпълнителен директор на компанията.

Пазарът на търговски площи обаче оттук насетне ще е сравнително константен заради липсата на нови проекти. Ключова тенденция е препозиционирането, както и промяната на предназначението на търговски имоти, основно в big box сегмента, и преориентирането им за други функции.

Установените на пазара молове освен това вероятно ще преразгледат позиционирането си на пазара като места за забавление и/или места за пазаруване, прогнозира Йорданова. След затварянето на The Strand в Бургас и Mega Mall Ruse oбщият обем търговски площи в страната достига 783 260 кв. м, а индикаторът наситеност на търговски площи общо за България - 108 кв. м. на 1 000 души население, отчитат от компанията. Интересът на търговците към локации извън моловете пък е насочен към водещите търговски улици и търговските паркове.

Като цяло пазарът на бизнес имоти в страната остава стабилен, като тенденцията е да нараства интересът към първокласните активи в големите градове, коментира Георги Киров, директор „Инвестиционни услуги“ в компанията. На пазара в момента преобладават българските инвеститори, за разлика от времето на бума, когато водещият двигател бяха западноевропейски и американски инвеститори. Очаква се обаче през тази година те да започнат да се завръщат на българския пазар, прогнозира Киров.

Интересът е насочен основно към готови сгради, които генерират доход, както и към земи и проекти с нереализиран потенциал, допълни той.

На пазара на офис площи водещ наемател са компаниите от аутсорсинг индустрията. Тенденцията е те да се разширяват в другите големи градове на страната – Пловдив, Варна и Бургас, допълни Верка Петкова от Colliers.

В София нараства интересът към офиси клас А, предимно около бул. "Цариградско шосе", Бизнес Парк София и бул. "България". Районът около новия проект Capital Fort, на 7-11-ти километър, все по-често влиза във фокуса на компаниите, посочват от компанията.

Наемните нива в офис сегмента отбелязват слаб растеж през миналата година, като се очаква тенденцията да се задържи заради свитото предлагане и по-засиленото търсене на офис площи клас А, отбеляза Петкова.

Що се отнася до индустриалните имоти, спекулативното предлагане на площи е в значително намален обем на фона на силното търсене през последните 12-18 месеца, коментира още Петкова.

В национален план България дава все по-сериозна заявка да се превърне в „хъб“ за изнесени производства на автомобилни компоненти. Анализ на Colliers показва, че 56% от откритите чуждестранни производства в България през последните две години са свързани именно с автомобилния сектор. Страната е в полезрението на инвеститорите, но се конкурира с държави от региона - Унгария, Чехия, Словакия и съседните Македония и Сърбия.

Жилищният пазар в средновисок и висок клас комплекси дава положителни индикации през 2014 г. - стабилно търсене, удвояване на запитванията за къщи, възобновяване продажбите на имоти на етап строеж и активизиране на инвеститорския интерес към стартиране на строителство, показват данните на компанията.

Заради продължаващото понижение на лихвите по депозитите и кредитите се засилва тенденцията за покупка на жилища в комплекси с цел инвестиция - 33% от всички продадени имоти, което представлява ръст от 14% на годишна база.

Цените на жилища в средновисок и висок клас остават стабилни, в границите 800-1 450 евро с ДДС за кв.м.

Липсата на качествен продукт в сегмента води и до опити за спекулативно покачване на цените при вторични продажби, отчете Таня Емилова от Colliers. През миналата година например са били завършени малко над 6 500 жилища в сегмента, в който компанията оперира, а свободните площи са се свили до 13%. В тази връзка се очаква стартирането на нови проекти и „размразяването“ на обекти, чието строителство е спряло заради икономическите проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ogibogi
преди 9 години
Тия където усвояват тия площи-търговците, така ще реват, че свят ще им се завие! Дано работят със свои пари, защото ако са кредити, не им завиждам, за стока, за наем , заплати, осигуровки , банкови гаранции и какви ли не такси по МОЛовете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още