IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонти и ново строителство в София за последните пет години

През 2015 г. ще продължи реновирането на улици, строителството на нови детски градини, на завода за отпадъци, предвиждат се инвестиции и за столичния зоопарк

15:31 | 13.12.14 г.
Ремонти и ново строителство в София за последните пет години

За последните пет години в София са ремонтирани 84 км основни улици и булеварди, изградени са 14 км нови улици, пет кръстовища на две нива, 54 нови моста и 134 км метролинии, обобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на проекта за бюджет на София за 2015 г.

Общината е инвестирала средства за изграждането на над 220 км водопровод, 100 км нова канализация, 48 нови сгради на детски градини, три нови училища, нов музей, направени са и инвестиции в сферата на културата. Това са само част от видимите резултати в развитието  на София, заяви Фандъкова, цитирана от БТА.

Бюджетът на общината за следващата година ще бъде на стойност 1,459 млрд. лв.  Капиталовата програма е малко над 705 млн. лв., повече от половината средства са осигурени от европейски програми и проекти, заяви отново кметът.

През 2015 г. Столичната община е заложила строителството на третия лъч на метрото, което кметът определи като стратегически приоритет. През пролетта ще бъде пуснато метрото до летището и до бизнес парка в "Младост", ще продължи и изграждането на отсечката до Хладилника.

Нов приоритет, добавен през последната година, е модернизацията на градския транспорт, каза Фандъкова. Тя подчерта, че 90 на сто от тролейбусния парк е подменен. През тази година по улиците на града вече се движат 20 нови трамвая и започнаха доставките на нови 126 автобуси. През 2015 г. ще продължи модернизацията на градския транспорт, работи се по проекти за доставка на 110 нови единични автобуси и още пет нови трамвая.

Кметът на София посочи още, че през годината е започнал проектът за модернизация на осветлението в София, което и в момента се подменя. По план догодина ще бъдат монтирани нови осветителни тела в "Дружба", центъра и град Банкя.

През следващата година ще продължи реновирането на улици и булеварди, строителството на нови детски градини, на завода за отпадъци, предвиждат се инвестиции и за обновяването на столичния зоопарк.

Приоритет за 2015 г. е въвеждането в експлоатация в срок на Завода за механично и биологично третиране, което трябва да се случи в края на следващата година, изтъкна заместник-кметът с ресор „Екология“ Мария Бояджийска.

Общият бюджет за строителството на завода за боклука е 345 млн. лв., информира Бояджийска. По ОП "Околна среда" са осигурени безвъзмездно 140 млн. лв., а до края сумата се очаква да нарасне до 187 млн. лв.

Приоритет в областта на екологията е изграждането на инсталацията за комбинирано производство на енергия в "Топлофикация София", каза още Бояджийска.

В 36 обществени сгради в София, сред които детски градини, училища, социални домове, ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност през 2015 г., заяви Ирина Савина, заместник-кмет на София по строителство и инвестиции.

През тази година са приложени 26 мерки за енергийна ефективност на сгради в 12 района на София по фонд "Козлодуй", съобщи Савина. По думите й през 2014 г. е изградена и рехабилитирана 25 км канализационна мрежа и 17,3 водопроводна мрежа, като в резултат над 1 милион жители на София косвено са облагодетелствани от подмяната на ВиК мрежата.

През тази година са ремонтирани 14 училища и 41 детски градини, а 20 обществени сгради са конструктивно укрепени, посочи Савина.

Сред приоритетите за следващата година зам.-кметът открои внедряването на мерки за енергийна ефективност, водоснабдяване, канализация, укрепване на речни корита. Тя отбеляза, че укрепването на свлачища в редица софийски села и корекции на реки са също сред задачите на общината за догодина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още