IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Закона за устройство на Столична община се променя понятието "зелена система"

Днес правителството предложи промени в нормативния акт

15:34 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В Закона за устройството на Столичната община се дава нова дефиниция на понятието „зелена система“.

Днес правителството предложи промени в нормативния акт, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В публикувания за обществени консултации проект е записано, че „зелената система“ е съвкупност от терени, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности за широко обществено ползване.

Те трябва да са реализирани в съответствие с общ и/или подробен устройствен план озеленени площи и предвидените с ОУП озеленени площи в градския и околоградския район, както и териториите за природна защита, защитните гори и земи, рекреационните земи и гори и лесопарковете.

Според вносителите целта на промените е опазването на зелената система на София и решаването на проблемите със застрояването на града. 

Промените целят да се постигне яснота при устройството и застрояването, подобряване на средата за обитаване, труд и отдих, както и предотвратяване на прекомерно натоварване на територията със строежи, транспортен трафик и рекламни елементи.

Инвестиционният натиск в столицата, който принципно има благотворно влияние както върху икономиката на София, така и на страната, налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на града, а също така и осигуряване на необходимата за функционирането им инфраструктура със средствата на устройственото планиране, пише в съобщението.

С промените са отстранени съществени пропуски, като към устройствените зони и самостоятелни терени на зелената система са добавени терени за бази на зелената система, природни резервати, природни паркове и защитени местности и природни забележителности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още