IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирменото и потребителското кредитиране растат скромно през март

Спрямо година по-рано обемът на лошите кредити намалява за пети пореден месец

15:03 | 27.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Фирменото и потребителското кредитиране растат скромно през март

Общата кредитна активност остава слаба за пореден месец, но през март ръст все пак бележат фирменото финансиране и потребителските кредити. Освен това, считано на годишна база, лошите кредити намаляват за пети пореден месец.

През март търсенето на заеми от страна на домакинствата се повишава минимално в сравнение както с предходния месец, така и с предходната година. През третия месец на 2015 г. банките са отпуснали с 13 млн. лв. повече потребителски кредити спрямо февруари и с 45 млн. лв. повече в сравнение с март 2014 г. Общият обем на потребителското финансиране възлиза на 7,323 млрд. лв., показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Жилищното кредитиране се свива с едва 1 млн. лв. през месеца, но и със 188 млн. лв. за година. Общият му обем е за 8,686 млрд. лв. Докато на месечна база изменение при жилищните заеми на практика няма, то на годишна база спадът е от 2,1%.

Що се отнася до заемите за нефинансовите предприятия, през март кредитите се увеличават с 224 млн. лв. Годишното понижение от 15,1%, или с 4,64 млрд. лв., пък се дължи на изключването на Корпоративна търговска банка от статистиката, водена от БНБ. В абсолютно изражение кредитирането бележи ръст от 0,7% на месечна база. Само при финансовите предприятия повишението е със 7 на сто до 1,131 млрд. лв.

Така към края на март общият обем на корпоративното финансиране се равнява на 21,36 млрд. лв., сочи още статистиката. Общият размер на кредитите в икономиката възлиза на 38,08 млрд. лв., изключвайки овърдрафтите за фирмите и домакинствата, чийто размер възлиза на 10,98 млрд. лв.

Общият ръст на кредитната активност остава слаб – само 0,2% на годишна база, изключвайки данните за КТБ за март 2014 г. Причислявайки ги, кредитирането за неправителствения сектор отслабва с 8,9 на сто на годишна база, поясняват от БНБ.

Считано на годишна база, размерът на лошите кредити намалява за пети пореден месец

През март обемът на лошите и преструктурирани кредити* от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) се понижава с 6 млн. лв. за месец и с 420 млн. лв. за година до 9,287 млрд. лв., показват изчисленията на Investor.bg на база данните на БНБ. Статистиката регистрира годишен спад за пети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
Михайлов
преди 8 години
25% несъбираеми кредити !? това обяснява политиката на БГ банките да ти взимат пари за всичко , оня ден ми взеха 7Е за получен паричен превод , в същото време испанската банка не ми взе и един цент за да го изпрати ... В испания лошите кредити средно са 13% и го имат за катастрофално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
87
преди 8 години
Графиката на лошите кредити не изглежда добре. На 25% се очертава някакъв ресистанс и ако се гледа технически анализ скоро трябва да му видим сметката на този резизтанс. Лятото или ранна есен. Цел 27-28% на първо време.Абе някой знае ли колко процента лоши кредити се водят рискови за банковата система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още