IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на кредити през февруари спада въпреки по-изгодните пазарни условия

Обемът на лошите и преструктурирани кредити намалява, докато делът им от общия кредитен портфейл на банките остава на нивото от януари

14:14 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на кредити през февруари спада въпреки по-изгодните пазарни условия

Кредитната активност остава слаба в началото на 2015 г. Това се случва въпреки по-ниските лихвени проценти по заемите, намеренията на банките да разхлабят кредитните си стандарти и обема на лошите и преструктурирани кредити, който отново намалява след ръста през януари. Прогнозите на банкерите пък са, че корпоративният сектор ще движи възстановяването на нивата на кредитирането през годината.

През февруари търсенето на заеми от страна на домакинствата остава слабо както в сравнение с предходния месец, така и с предходната година. През втория месец на 2015 г. банките са отпуснали с 3,8 млн. лв. по-малко потребителски кредити спрямо януари и със 70,9 млн. лв. по-малко в сравнение с февруари 2014 г. Общият обем на потребителското финансиране възлиза на 7,31 млрд. лв., показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Жилищното кредитиране се свива с 28,8 млн. лв. през месеца и със 120,3 млн. лв. за година. Общият му обем е за 8,69 млрд. лв. Очакванията на търговските банки за първо­то тримесечие на 2015 г., обобщени в тримесечния „Икономически преглед“ на БНБ, са за повишение на търсенето на кредити от страна на домакинства за задоволяване на жилищни нужди и за потребителски цели.

Резултатите от анкетата за кредитната дейност на банките, провеждана от централната банка всяко тримесечие, разкриват още, че в първите месеци на новата година кредитните институции възнамеряват да облекчат до голяма степен стандартите си за отпускане на кредити на домакинства в сравнение с последните месеци на 2014 г. На фона на по-евтиния заемен ресурс това би следвало да даде допълнителен тласък на търсенето.

Що се касае до фирменото кредитиране – банките прогнозират слабо нарастване на корпоративното кредитиране с по-краткосрочен характер и по-слабо разхлабване на стандартите спрямо предходното тримесечие и в сравнение с тези за домакинствата. През февруари заемите за фирмите намаляват със 102,5 млн. лв., а за година – с 4,7 млрд. лв. Годишното понижение се дължи на изключването на Корпоративна търговска банка от статистиката, водена от БНБ.

В началото на годината от УниКредит Булбанк отчитат засилен инвестиционен интерес от страна на предприятията основно в сектор селско стопанство. Банкерите отдават това най-вече на старта на оперативните програми, както и на очертаването на нормативните рамки и параметри по програмите за следващия програмен период 2014 -2020 г. По-подробни данни за търсенето на фирмени кредити по сектори БНБ публикува на тримесечие.

Икономическият екип на УниКредит коментира пред Investor.bg, че като цяло не само в България, но и в целия регион на Централна и Източна Европа, възстановяването на нивата на кредитирането през 2015 г. ще се движи от корпоративния сектор.

В подкрепа на тенденцията за понижение на ниските лихвени проценти се оказва сътрудничеството на търговските банки с национални и международни финансови институции от ранга на Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други. Чрез съвместната им дейност родните трезори могат да предложат целеви ресурс на предприятия дори при още по-благоприятни ценови условия.

Към края на февруари общият обем на корпоративното финансиране се равнява на 21,2 млрд. лв., сочи още статистиката. Така общият размер на кредитите в икономиката възлиза на 37,88 млрд. лв., изключвайки овърдрафтите, чийто размер възлиза на 10,91 млрд. лв.

Добрата новина е, че през февруари обемът на лошите и преструктурирани кредити отново намалява, след като през януари за кратко прекъсна тенденцията на понижение.

Размерът на лошите фирмени заеми е с 15 млн. лв. по-малък в сравнение с януари и с 318,2 млн. лв. по-малък спрямо февруари 2014 г. до 6,04 млрд. лв. При кредитите за дома­кинствата понижението при потребителските е в рамките на 3,2 млн. лв. за месец и 71,2 млн. лв. за година до 1,18 млрд. лв., а при жилищните – до 1,86 млрд. лв. При тях спадът е в размер на 13,6 млн. лв. спрямо януари и 71,2 млн. лв. спрямо февруари миналата година.

Изчисления на Investor.bg показват, че през февруари делът на лошите и преструктурирани кредити от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) остава на нивото от януари, а именно – 24,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още