IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 октомври

07:58 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пари от Националния иновационен фонд най-вероятно ще има

в. Сapital daily

Осмата сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) най-вероятно ще приключи с раздаване на държавните субсидии, макар и с година закъснение. Това става ясно от съобщение на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), която управлява фонда. След като преди месец изпълнителният директор на агенцията Мариета Захариева определи процедурата като "опорочена" и настоя тя да бъде прекратена, сега се очаква до две-три седмици управителният съвет да се събере, за да одобри класирането на проектите. Това означава, че до края на годината договорите със спечелилите компании могат да бъдат подписани, като преди това остава само списъкът формално да бъде утвърден от директора на ИАНМСП.

Делът на българите, които започват собствен бизнес, расте леко

в. Сapital daily

Делът на българите, които се заемат с предприемачество, се увеличава, като през 2016 г. нивото на предприемаческата активност в начална фаза (ПАНФ) в страната достига 4.8% (в сравнение с 3.5% година по-рано). В това се включват 2.6% от пълнолетното население в страната, които са ангажирани с възникващи предприемачески начинания, както и 2.2% нови собственици на бизнес. Въпреки нарастването на годишна база обаче стойностите остават сред най-ниските в света, става ясно от втория национален доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България.

25 болници получават пари от НЗОК по изключение

в. Сега

25 болници тази година са сключили договори със здравната каса по изключение. Това сочи справка на НЗОК, поискана от надзорния съвет, цитирана от clinica.bg. Надзорът поиска справката, след като се оказа, че частната болница "Кардиолайф" в Ловеч е получила договор с касата доста бързо и без да се спази изискването в закона новите лечебни заведения да получават финансиране чак за календарната година след регистрацията си, а не в същата. Болницата доскоро е съществувала като лаборатория на територията на областната МБАЛ в града. Договорът между двете, а след това и прехвърлянето на част от финансирането на държавната болница към частната клиника от районната каса се смятат и за част от причините областната болница да е пред фалит.

Сметната палата откри пропуски в земеделската програма

в. Сега

Пропуски в управлението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) засече наскоро Сметната палата. Одиторите са проверили програмирането и договарянето на помощта от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в рамките на три години - от 2014 г. до края на 2016 г.

Анализът показал, че липсва стабилна и предсказуема среда за планиране и подготовка на качествени проекти. Причината за това била в отлагането на приема при някои от мерките през 2016 г., които се чакали от земеделците. От Сметната палата изтъкват, че мониторингът на програмата не е бил ефективен, куцала и оценката за изпълнението й. Освен това не са били утвърдени конкретни правила за проследяване на програмата, за докладване и оценка за нейното изпълнение.

Антикорупционният закон на ГЕРБ влиза в съвета "Герджиков"

в. Сега

Два спорни законопроекта ще са първа задача на новия Консултативен съвет по законодателство към парламента. Антикорупционният закон на ГЕРБ и приетият след президентско вето закон за концесиите вероятно ще бъдат първите теми на структурата, водена от бившия служебен премиер проф. Огнян Герджиков. "От тази седмица започваме работа. Предстои съветът на председателите на групи в парламента да реши и дали това ще са законопроектите, за които да дадем становища", обясни пред "Сега" проф. Герджиков. Съветът е от 22-ма членове и е под шапката на шефа на парламента Димитър Главчев. В него беше обявено, че влизат и проф. Васил Мръчков, проф. Валери Димитров, проф. Анелия Мингова, адвокат Даниела Доковска и др.

Спираме похода на бежанците към ЕС

в. Монитор

Повишаване на сигурността в ЕС, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните потоци. Това са част от водещите приоритети, за които ще работи страната ни по време на БГ председателството на ЕС през първата половина на 2018 година. Това стана ясно от изказване на ресорния министър Лиляна Павлова, която участва в дискусия за „българските идеи“ за Европа и диалога между неправителствения сектор и кабинета. В резултат на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да имаме единна, силна, дигитална Европа, заяви още Павлова. По думите й ще работим в широк спектър от предизвикателства и именно затова

Европа има нужда от сигурност и стабилност, която пък е пряко свързана със спирането на нелегалните мигранти, които опитват да се прехвърлят в ЕС през браздата.

Фирмите ще изнасят по лесно за Русия

в. Стандарт

Българските фирми, които търгуват с някоя от страните на Евразийския икономически съюз (ЕАИС), ще имат достъп до пазара на останалите държави членки. Това стана ясно на инвестиционен форум в София, организиран от Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП). ЕАИС включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан, а Молдова е наблюдател. ЕАИС, в който живеят 183 млн. души, е 5-етата икономика в света, посочи Георгий Петров, съветник на президента на руската ТПП.

Едно от първите нововъведения на "Новия митнически кодекс" на ЕАИС, който влиза в сила от 1 януари 2018 г., е пълната автоматизация на процесите на митническо деклариране в електронен вид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още