IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас призна за съществуването на План Б

Правителството никога не е имало план за преход към драхмата, твърди обаче гръцкият премиер

13:11 | 31.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ципрас по време на изслушването в парламента в петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас по време на изслушването в парламента в петък. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в петък, че не се е стремил да извади страната си от еврозоната, но е поискал от своя бивш министър на финансите Янис Варуфакис да разработи план за извънредни ситуации в случай на принудително излизане от валутния съюз, пише The Wall Street Journal.

"Разбира се, очевидно, аз лично съм наредил на Варуфакис да събере екип, който да управлява такава извънредна ситуация", заяви гръцкият премиер пред депутатите в парламента.

Правителството никога не е имало план за преход към драхмата, но естествено, ние сме разработвали план за екстремни действия за всеки случай, поясни Ципрас. „Как може правителството да не разработва такъв план, след като това правеха и неговите партньори от ЕС“, каза той. 

Припомняме, че преди дни местният вестник Kathemirini писа първи, че Варуфакис е разработвал план Б в случай, че Европейската централна банка спре подпомагането на гръцките банки и те бъдат принудени да затворят. Този план е предвиждал и създаването на паралелна платежна система. За целта Варуфакис очевидно е искал да проникне в сайта на главния секретариат по държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците. 

„Ние възнамерявахме тайно да създадем нов акаунт, свързан с индивидуалните данъчни номери, по този начин щеше да бъде създадена паралелна система, с помощта на която ние да можем да оперираме, когато банките са затворени“, разказа Варуфакис.

Варуфакис бе уволнен от Ципрас в началото на юли, за да се подпомогне процесът по преговорите с кредиторите.

По-рано през седмицата Върховният съд на Гърция внесе в парламента две жалби, подадени от граждани срещу Варуфакис. Парламентът ще трябва да реши дали да отнеме имунитета на бившия министър на финансите, който сега е депутат, така че да може след това да бъде изправен пред съда.

Жалбите бяха подадени преди последните разкрития за ексминистъра на финансите за опитите му да създаде паралелна система за плащане.



Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Създават фалшива предпоставка за НЕотнемане имунитета на Варуфакис, защото Варуфакис или лъже, или е извършил престъпление:"Всички нагоре го подкрепят => Варуфакис не лъже, нито е извършил престъпление!" - А всъщност, може тези над него да лъжат, и/или да извършват престъпление... заедно с него!=> Фалшвата предпоставка се основава на допускането, че ТЕЗИ НАГОРЕ НИКОГА НЕ ИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НИТО ЛЪЖАТ!А, понеже жалбите срещу Варуфакис визират липсата на законно основание той да "създаде паралелна платежна система", то нека да проверим, защо всъщност ни уведомяват, че Варуфакис е искал да "създаде паралелна платежна система": - чрез възможността тя да бъде съзадена, изграждат фалшива предпоставка за "свобода и независимост" на територията, чрез л.г. "Следствието потвърждава предпоставката".Но, всъщност, такава система не е била създадена, така че територията си остава напълно НЕсвободна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Противниците на Ципрас използват страховете на хората за да упражнят натиск върху него.Иначе забележете много интересния факт, че ако собствениците на платежната система я спрат гръцката държава не може да направи абсолютно нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
mick
преди 8 години
Вдигат си малко акциите, че иначе изглеждат като нахални ***. Не че сега изглеждат по-добре де. Съмнява ме да е имало друг план.. - само са блъфирали до последно. Така и така - са опразнили хазната до шушка.. каквото могат да измолят.. и да излъжат все файда. Даже за драхма са нямали пари... Ако опоскване на хазната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още