IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите отново не се разбраха *

Разговорите ще бъдат възобновени в 13,00 часа средноевропейско време в четвъртък

22:07 | 24.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Срещата на финансовите министри на еврозоната в Брюксел приключи без резултати само половин час след началото си. Разговорите ще бъдат възобновени в 13,00 часа средноевропейско време в четвъртък, предаде Ройтерс. 

"Това бе за тази вечер", написа в Twitter финландският министър на финансите Александър Стуб.

Въпреки това се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да продължи разговорите си с кредиторите.

Източник от гръцката делегация заяви, че въпреки различията двете преговарящи страни продължавали разговорите в Брюксел въз основа на  предложените от Гърция в понеделник планове за реформи, както и на предложените от кредиторите реформи, които касаят гръцките  служители и пенсионери.

Според източници от гръцката страна различия има преди всичко в начина на промяна на ДДС. Кредиторите настояват ставката за ресторанти да бъде увеличена до 23%, а това би представлявало сериозен проблем за зависещата силно от туризма държава. Освен това МВФ настоявал за съкращения на пенсиите, а не за увеличение на корпоративния данък, каквото предложиха наскоро гърците. Разходите за отбрана трябвало да бъдат свити с още 200 млн. евро. 

Иначе самият ден започна с редица лоши новини. Още в късните часове на вторник имаше спекулации, че кредиторите не одобряват предложенията на Атина, защото преди всичко Международният валутен фонд не смята за постижим метода за вдигане на данъците. Това можело да доведе до поредното повторение на една и съща грешка и невъзможност Гърция да скъса с помощните програми. 

Кредиторите изпратиха контрапредложение, но то бързо бе отхвърлено от гръцките власти, настояващи, че топката вече е в полето на европейците.  

На заседанието на Еврогрупата трябваше да се вземе решение за деблокирането на поредния транш кредит за Гърция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви по-рано, че не вижда повод за оптимизъм, че на днешното заседание може да бъде достигнат конкретен резултат. 

Само след като се постигне споразумение, ще бъде отпуснат последният транш от 7.2 млрд. евро от спасителната програма. Европейските лидери разглеждат новите предложения за реформи на Гърция, но пречките остават и те могат да поискат страната да предложи повече реформи. 

За сключването на споразумение обаче вече остават не дни, а часове. Твърди се, че Германия настоява то да е факт не по-късно от петък, с края на заседанието на Европейския съвет. След това се очаква да има три дни за дебати и ратифициране от парламента в Атина, за да е готово всичко в неделя. В понеделник (29 юни) пък европейските правителства и парламенти се очаква да дадат зелена светлина и в най-оптимистичния вариант Гърция ще получи част от блокираните 7,2 млрд. евро помощ и ще ги използва за превода на 1,6 млрд. евро дълг към МВФ, което трябва да стане не по-късно от 30 юни (вторник).

В противен случай Гърция може да изпадне в несъстоятелност още през следващата седмица, а това заплашва  членството ѝ в еврозоната и дори в Европейския съюз.


*Актуализирано в 23,00 часа

Всичко по темата четете тук!

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Може ли да се разберат малко по-бързичко, че съм влязъл лонг ? Докато излезне опцията, а след това ако искат да разтрогват брака ич не ме е еня :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Така е, след 00:00 часа почват.. червена точка по червена точка - червена линия :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 13
nobel
преди 8 години
Радвай се докато можеш, че на следващите избори в Гърция като дойдат на власт десните ... не само ще ги въртят, ами и всички дългове ще платят моменталически. По един или друг начин, но все в интимна обстановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Боже, каква изненадваща новина!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 9
Nikola666
преди 8 години
"Срещата на финансовите министри на еврозоната в Брюксел приключи без резултати само половин час след началото си. ... Въпреки това се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да продължи разговорите си с кредиторите."Модерният Ляв май ще бъде въртян на шишовете в интимна обстановка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още