IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългосрочно решение ли са новите гръцки предложения?

Според водещи европейски икономисти предложените мерки не са истински реформи и няма да повишат конкурентоспособността на страната

15:02 | 23.06.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Дългосрочно решение ли са новите гръцки предложения?

Водещи икономисти критикуват очертаващото се споразумение между Гърция и нейните кредитори. Въпреки това те считат, че опасността от фалит поне засега е избегната, предава германският икономически канал N-Tv.

Най-сериозната критика е насочена към факта, че Гърция разчита повече на увеличаване на данъчните ставки, а не на насочени към икономическия растеж реформи. Само с пари нито една страна не може да стане конкурентоспособна, твърди директорът на Института за икономически изследвания Ханс-Вернер Зин.  

Вчера гръцкото правителство направи нови предложения на кредиторите с фискални мерки за почти 8 млрд. евро, които гарантират поддържането на първичен излишък от съответно 1% и 2% за тази и следващата година.

Според говорителя на правителството Габриел Сакеларидис Атина може да се споразумее за увеличаване на текущата програма за спасяване на страната, ако кредиторите удовлетворят адекватно финансовите ù нужди.

Депутатите обаче може и да откажат да подкрепят най-новото предложение на правителството, според зам.-председателя на парламента в Атина Алексис Митропулос. Според него фискалните мерки трудно ще получат одобрението на депутатите.

„Това ще е слаб компромис, който страни доста от първоначалните основни насоки на спасителната политика, а именно изплащането на кредити само срещу доказани и проведени реформи“, заяви главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер. „От тази основа обаче сега има отстъпление и кредиторите се задоволяват само с обещания за реформи. Това ще продължи да нанася вреди на правилата на валутния съюз“. 

„Не особено смислени от икономическа гледна точка“. По този начин главният икономист на Berenberg Bank Холгер Шмидинг оценява новите предложения. „По-добре би било да се увеличи по-бързо възрастта за излизане в пенсия, отколкото да се увеличават вноските за пенсионната система. Първото увеличава предлагането на работна сила, а второто прави работата по-скъпа“, казва той.

По подобен начин мисли и Зин. „Хронично страната не е конкурентоспособна“, казва той пред Deutschlandfunk. „Дори ако се реши тази дългова криза, това не решава проблема автоматично“. Без връщане към драхмата и обезценяването ѝ няма да се мине, смята икономистът. 

„Все още сме далече от стабилно решение“, твърди главният икономист на BayernLB Юрген Михелис. По думите му обаче изглежда, че след дълго колебание Гърция изпълнява исканията на кредиторите. „Без ответни предложения от европейска страна обаче Атина няма да се съгласи на сделка. Това минава през облекчаване на дълга на по-късен етап, което може да значи и трети спасителен пакет“, казва той.

Според Михелис обаче заплашващият страната фалит през юли вече е избегнат. „Въпросът е дали Ципрас ще успее да прокара пакета през парламента. Може да се окаже, че неговата партия се разпада. Въпросът е дали Ципрас иска да плати тази политическа цена“.

За Холгер Зандте от Nordea опасността от Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) е спаднала. „Въпреки това „сделката“, която се очертава, не е постоянно решение на гръцкия проблем, нито в икономически, нито в политически аспект“. По думите му няма и помен от план за икономически ръст. „И спорната тема за облекчаване на задълженията не е решена, а ще се стигне до обсъждането ѝ“, смята той.

Кремер е на мнение, че кредиторите непременно искат да предотвратят изпадане във фалит на Гърция. „Иначе правителствата на страните, които са донори на Атина, трябва да обяснят на избирателите си, че голяма част от помощта ще бъде загубена. Само Германия е предоставила почти 80 млрд. евро. Да се признае това е много неприятно и излъчва силни сигнали, че ще се намери компромис“.

Държавите от еврозоната възнамеряват да намерят решение на проблема до сряда вечер. Дотогава експертите на ЕК, ЕЦБ и МВФ ще трябва да са направили преглед на последните предложения на гръцкия кабинет. Впоследствие финансовите министри на еврозоната може да дадат зелена светлина за нови помощи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Нека видим как големите икономики като САЩ,Великобритания,Япония се изправятслед като изпаднат в затруднение.Пускат печатницата за пари с което наводняватпазара с пари,намаляват лихвите по кредитите,събарят курса на парите си.На Гърция така нареченото лекарство е точно обратното,фиксиран курс,високи данъци,икономии,стагнация,безработица,съкращаване и фалити на предприятия.Богатите правят едно,а за бедните не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Системата'' се провали защото се базира на постоянен растеж а това е невъзможно и досега се стимулираше с кредитна експанзия но и това свърши - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Да ти обясня как мислят те - ако например БВП-то е 100 и държ.дълг 100% при ръст на БВП-то с 10% намалява дългът с 10% спрямо БВП и т.н. има още малко буфери за растеж - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ Иска четене и мислене - хората учат 5 год. и пак не схващат основните неща в икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
Атанасио, как можеш под всяка тема да коментираш и нищо да не казваш? Само пускаш едни и същи линкове.Аз не виждам защо изобщо е нужен растеж на икономиката?Какво означава растеж? Увеличение на произведените неща и техните цени.Защо трябва да се потребява и произвежда все повече и повече?Дайте да си купим нов телефон, че стария вече е на 3 месеца.Дайте всичко да ръждясва и да се унищожава за нула време....няма смисъл всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 4 Ел влаковете са част от стратегиите които съм записал тук https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Стратегиите са прости - топла вода от слънцето с над 80% КПД ,енерг. ефективност и ел.влакове защото свършва петрола Според експерти трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство има технологично време от минимум 15год. и затова трябва да се почне веднага защото и не може да стане на 100% - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231а парите 6% ще дойдат от - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Дългосрочното решение за Гърция тоест за всички е лихва до 0,1% по държ.дългове доц.д.ик.н. Емил Хърсев го е казал(записал) - ''проблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши,например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва "само" дългът на Гърция да се разсрочи (сега средната срочност е 16.5 г., защо да не стане 50 г.), а лихвата му да се намали от 2.6% сега, примерно на 0.2% год''. - http://***.segabg.com/article.php?id=737114За Китай и ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnostпод статията съм коментирал ,и Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/ ,и другият път на ЖП-линиите е през Босфора Радвам се ,че Китай инвестира в ел.влакове тоест в инфраструктура за ел.влакове защото свършва петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Догодина пак ще пищят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
IMRO
преди 8 години
Има само един отговор - Не. Те ще задушат реалната икономика, а ако липсва такава, лиспва база за преразпределение и социални програми. Агонията на Гърция продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че трябва иконом.растеж а той става по два начина :1) преразпределение - ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/2)кредитиране - и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвест. в опред.неща за растеж и избягване на катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още