IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия се отказа от солените такси за проверка на зеленчуци от страни извън ЕС

Западните Балкани бяха категорично против поскъпването на инспекциите

17:46 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хърватският министър на земеделието Томислав Толушич реши да оттегли Правилника за фитосанитарен контрол на плодовете и зеленчуците, внесени от държави, които не са членки на ЕС, с който цените на инспекциите бяха увеличени над 22 пъти, съобщават сръбските и македонските медии. 

Това решение на Толушич последва след ожесточените реакции на страните от Западните Балкани, които бяха директно засегнати от това решение на Хърватия, взето миналия месец, предаде БТА.

С правилника се предвиждаше цената на инспекционния контрол да възлиза на 270 евро за всеки вид плодове и зеленчуци. Това на практика означава, че ако в един камион се превозват няколко вида плодове или зеленчуци, вносителите трябваше да плащат поотделно за всеки вид, и ако в един камион се внасят пет различни вида плодове и зеленчуци, страната вносителка трябваше да плати за испекцията 10 хил. куни (1350 евро).

Министрите на земеделието на Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора поискаха на среща в понеделник в Сараево Загреб спешно да оттегли правилника. Четирите страни поискаха Хърватия да приспособи цените за инспекционен контрол към средната цена в страните членки на ЕС и призоваха ЕС да се включи в разрешаването на спора. Те обявиха, че ако Загреб не оттегли решението за увеличение на цените на инспекциите, ще въведат реципрочни мерки към Хърватия.

С днешното решение на Толушич за оттегляне на правилника цените за инспекционния контрол се връщат на 90 куни (12 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още