IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски енергиен конгломерат купува дял от 14,6% от Роснефт за 9,1 млрд. долара

CEFC купува дела от консорциум между Glencore и катарския инвестиционен фонд

17:37 | 08.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският конгломерат CEFC ще купи 14,6% от руския петролен гигант Роснефт за сумата от 9,1 млрд. долара от консорциум между Glencore и катарския инвестиционен фонд (Qatar Investment Authority, или QIA), заздравявайки още повече енергийното партньорство между Москва и Пекин, съобщава Ройтерс.

През последните години CEFC China Energy се превърна от нишов петролен гигант в разрастващ се енергиен конгломерат. Сделката ще позволи на Китай – втория по големина енергиен потребител в света, да засили сътрудничеството си с водещия петролен производител в света.

Сделката се случва в момент, в който САЩ наложи нови икономически санкции върху Русия, затруднявайки големите западни компании, като Glencore, в развитието на партньорства и засилване на отношенията с държавни компании като Роснефт.

Glencore заяви в съобщение, че CEFC ще купи акции с премия от около 16% към 30-дневната среднопретеглена цена на акциите на Роснефт, без да назовава цената. Говорител на CEFC обаче заяви, че компанията ще плати 9,1 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Роснефт в момента е 57 млрд. долара и сделката представлява една от най-големите инвестиции, правени някога от Китай в Русия.

Glencore и QIA ще запазят дялове съответно от 0,5% и 4,7% в Роснефт. Двете компании купиха 19,5% от Роснефт през декември 2016 г. за над 10,2 млрд. евро, помагайки на Кремъл да запълни бюджетните си дупки.

Кремъл се опитва да заздрави отношенията си с Китай, особено след като Западът наложи широкомащабни санкции върху Москва, за да я накаже за анексирането на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна през 2014 г.

Русия е най-големият доставчик на суров петрол в Китай, където се бори с конкурента си Саудитска Арабия – най-големия износител на петрол в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още