IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем полицаи са загинали в операцията в Куманово*

Няма информация за пострадали цивилни граждани

09:57 | 10.05.15 г. 3
<p>
	Македонски сили за сигурност в Куманово. Снимка: Ройтерс</p>

Македонски сили за сигурност в Куманово. Снимка: Ройтерс

Осем полицаи са загинали в хода на операцията на македонските сили за сигурност в Куманово. Това бе потвърдено официално на пресконференция в македонското министерство на вътрешните работи, предаде БНР. Първоначално се съобщаваше за петима загинали, по-късно един от ранените служители на реда също почина в болница, а днес медиите съобщиха за още две жертви сред силите на реда.

Според говорителя на министерството Иво Котевски, при сраженията  са ранени 37 служители на реда, но няма информация за пострадали цивилни граждани. Той съобщи, че са били елиминирани 14 терористи, а полицейската акция в Куманово е завършила, като терористичната група е напълно разбита, неутрализирана и елиминирана.

Десетки жители на квартал "Дива Населба" бяха евакуирани от района на стрелбата.

Според някои съобщения между 40 и 80 бойци са влезли в Куманово от Косово. По непотвърдена информация около 30 души от „въоръжената терористична група“ са се предали.  Други петнайсетина са се укрили. Според Янкулоска тяхната цел е била да извършат нападения над „стратегическите държавни институции“.

От вътрешното министерство в Скопие заявиха по-рано, че бойците са проникнали в Македония от съседна държава, но не я назоваха. Вчера властите в съседна Сърбия пратиха подкрепления на южните си граници.

Тирана и Прищина реагираха в един глас на събитията. Външното министерство на Албания издаде призив за сдържаност, тъй като „допълнително влошаване на ситуацията няма да бъде в полза на стабилността и просперитета на Македония“. Косовският външен министър призова „всички страни да намерят решение чрез политически диалог“.

България изрази загриженост по повод събитията в македонския град Куманово. В съобщение на Министерството на външните работи се изказват съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените и се отправя призив към „всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона“.

„Считаме, че статутът на Република Македония на страна - кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемане на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона”, се казва в официалната позиция на София. 

Правителството на Република Македония обяви двудневен траур в памет на загиналите полицаи.

*Новината е актуализирана с броя на жертвите в 17:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
А корейският полуостров да не би да е някакъв рай на сигурността? Съвсем други са причините за липсата на инвестиции. Стига с подобни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Някой няма ли най-после да напише срещу кого воюват македонските сили за сигурност - кои са нападателите, от къде са дошли, кой ги поддържа, финансира и въоръжава, за каква кауза се борят? ЕС няма ли да излезе с коментари, ооценки, позиция...?Или още няма инструкции от САЩ как да се коментира? Може пък, както в Украйна това да са революционери, борци срещу "проруския режим" на едикойси и да се оплескаме с прибързани коментари... Да не стане пак както при предишната война в Македония американски спецчасти спешно да правят десант в Македония, та да спасяват заклещените от армията албански и още по-вносни уахабитски джагали от "специалните сили за цветни и безцветни революции"... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
И след това се чудим защо няма много чуждестранни инвестиции в България. Балканите са регион с традиционно много висок политически риск :(Дано успеят да овладеят ситуацията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още