IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна договориха цената на тока за Крим

Крим е почти изцяло зависим от вноса на електроенергия

18:49 | 03.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия и Украйна договориха цената на тока за Крим

Русия и Украйна успяха да се договорят за цената на електроенергията за Крим, съобщи руската информационна агенция ТАСС. До края на годината цената за полуострова ще бъде 3,42 рубли за киловатчас. (100 рубли са 3,16 лева по фиксинга на БНБ към 3 юли – бел. ред)

Решението означава, че цената на тока в Крим се повишава с над 14 на сто от 1 юли. Досега се плащаше по 2,99 рубли за киловатчас.

От руското енергийно министерство посочват, че доставките на електроенергия от Украйна към Крим и от Русия към Украйна не са свързани. Руската федерация не планира промяна на цената на електрическата енергия, която изнася към Украйна.

Крим е почти изцяло зависим от Украйна за електроенергията, която потребява. Преди дни министърът на енергетиката на полуострова – Сергей Егоров, съобщи че се работи за пълното обезпечение на енергийното потребление със собствено производство, но това може да стане едва от 2018 година.

В момента дневното потребление на Крим е 850 мегаватчаса, докато производството е между 180-190 мегаватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
Хубаво сте дали цената в рубли и курса спрямо лева, ама направо напишете, че става на въпрос за малко под 11ст/киловатчаса, да не вадим калкулаторите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още