IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия призова за хладнокръвие за Северна Корея, САЩ искат най-строги санкции

Пекин няма да допусне военно решение на севернокорейския проблем, заяви китайският постоянен представител в ООН

21:33 | 04.09.17 г. 1
<p>
	<em>Василий Небензя (вляво) говори с Лю Цзеи (в средата вляво), френския представител в ООН Франсоа Делатр (в средата вдясно) и Ники Хейли (вдясно) след заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс</em></p>

Василий Небензя (вляво) говори с Лю Цзеи (в средата вляво), френския представител в ООН Франсоа Делатр (в средата вдясно) и Ники Хейли (вдясно) след заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че военният подход не може да разреши проблемите на Корейския полуостров и предупреди, че е необходимо да се запази хладнокръвие и да се избягват действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението, предаде Ройтерс.

"До всеобхватно решение на ядрените и други проблеми, засягащи Корейския полуостров, може да се стигне само чрез политически и дипломатически канали, включително като се използват усилията за посредничество на генералния секретар на ООН", подчерта Небензя пред Съвета за сигурност на ООН.

Провокационната ракетна и ядрена дейност на Северна Корея (КНДР) в последно време е придобила опасна динамика и мирът в региона е подложен на сериозно изпитание, добави Небензя. "Заплахата противопоставянето да премине в гореща фаза е безпрецедентно висока", предупреди руският дипломат.

Пекин няма да допусне военно решение на севернокорейския проблем, заяви китайският постоянен представител в световната организация Лю Цзеи, цитиран от ТАСС и БТА. "Китай винаги се е обявявал за мирно решение на севернокорейския проблем. Пекин никога няма да допусне военни действия на Корейския полуостров", добави той.

Китайският дипломат призова за съвместни действия за решаване на проблема и отбеляза, че смята за практична и осъществима съвместната инициатива на Китай и Русия, предложена на 4 юли. Двете страни предложиха КНДР да замрази ракетните и ядрени изпитания, а САЩ и Южна Корея да замразят съвместните си военни учения.

Планът на Москва и Пекин предвижда чрез инициативата за двойно замразяване да се постигне напредък в политическия процес. "Целта е възможно най-бързо да се понижи напрежението в региона и да се предотврати възможна ескалация", подчерта Лю Цзеи.

"Призоваваме Северна Корея да престане да предприема неправилни действия, влошаващи ситуацията и неотговарящи на нейните собствени интереси и да се върне към решаването на проблема чрез диалог", добави Лю Цзеи, цитиран от Ройтерс.

Малко по-рано постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли отхвърли категорично руско-китайското предложение, отбелязва АФП.

Хейли заяви, че САЩ планират да внесат тази седмица нова резолюция за Северна Корея и искат тя да бъде гласувана от Съвета за сигурност следващата седмица.

Хейли призова Съвета да наложи възможно най-строги санкции, за да разубеди Северна Корея от предприемането на други стъпки по ядрената си програма.

Тази седмица САЩ ще водят преговори по резолюцията, заяви Хейли. Тя добави, че с последния си ядрен опит Северна Корея "е ударила плесница на всички".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
До сега съм се отнасял с усмивка към всички заплахи на САЩ да се разправят с лошия диктатор от Пхенян. Този вече е трети по ред. Винаги, поне до сега, съм смятал, че Северна Корея е иделното оправдание за САЩ да присъстват в този район на света със значителни военни сили. Просто всички страни (почти) от региона ги искат там за всеки случай. Щеше да е ужасно глупаво от страна на САЩ да се самолишат от такова добро оправдание за присъствие като наистина предприемат реални стъпки за премахването на тази династия. Дали сега все още е така не зная. Китай вече е достатъчно голяма заплаха за другите страни от региона и може би КНДР да не им е нужна вече. Сега Китай може да играе тази роля.Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още