IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка неочаквано намали лихвените проценти

Основната причина е по-бързото от очакваното забавяне на инфлацията

14:54 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Русия намали лихвените нива за първи път от септември насам. Решението на институцията изненада повечето икономисти, тъй като наруши насоките от миналия месец, в които постави под въпрос пространството за количествено облекчаване през първото полугодие, съобщава Bloomberg.

Едноседмичният лихвен процент се понижава до 9,75% от 10%, съобщава банката. Само 11 от 41 анкетирани от Bloomberg икономисти са изразили очакване за намаление от четвърт или половин процентен пункт.

„Забавянето на инфлацията е по-бързо от прогнозата, инфлационните очаквания продължават да намаляват, а икономическата активност се възстановява“, пише централната банка в изявление. Институцията вижда „възможност за постепенно намаляване на ключовия лихвен процент през второто и третото тримесечие“.

Централната банка изменя позицията си в отговор на по-бързото от прогнозираното забавяне на инфлацията, с което вероятно ще достигне целта от 4% месеци преди крайния срок – края на годината. Най-спорното решение около лихвените проценти на Русия от миналия юли насам сочи желание за облекчаване на паричната политика. По-рано ръководителят на отдела по паричната политика в централната банка направи необичайна стъпка, признавайки, че се обмислят алтернативи по отношение на лихвените проценти.

„Понижението е обективна необходимост предвид забавянето на инфлацията, липсата на значителни положителни промени в потребителското търсене и ситуацията на валутния пазар“, казва Сергей Наркевич, анализатор в базираната в Москва Promsvyazbank, която прогнозира спад на водещата лихва от 25 базисни пункта. „Подобно понижение е нужно, за да се даде летящ старт на реалния сектор, на кредитната и потребителската активност и да се намали привлекателността на активите в рубли за спекулантите", посочва той.

Слабото икономическо представяне миналия месец е засилило аргумента за понижаване на лихвените проценти. Индустриалното производство неочаквано спада за първи път от януари 2016 г., а продажбите на дребно се свиват до 26-месечен минимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още