IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улюкаев: Русия трябва да опита да приватизира част от Роснефт още тази година

Според икономическия министър активът обаче е труден и приватизацията може да не случи през 2016 г.

16:38 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руското правителство трябва да положи всички усилия, за да приватизира дял от най-големия производител на петрол в страната Роснефт тази година, заяви руският икономически министър Алексей Улюкаев в понеделник, цитиран от ТАСС.

Според министъра петролната компания е труден за приватизация актив, поради което има риск сделката да не бъде завършена до края на годината.

„Приватизацията на Роснефт се подготвя от Роснефтегаз, те изпращат тяхното предложение на нас, обсъждаме го и го одобряваме, но нямам пълен контрол върху процеса. Затова смятам, че активът е труден и има възможност да не успеем да приключим през 2016 г. Въпреки това ще направим всичко възможно да е през 2016 г.“, каза Улюкаев.

Министърът посочи, че приватизацията на петролната компания е приоритет за правителството и ще помогне да се понижи бюджетният дефицит.

„Имайки предвид поне две причини – привлекателността на този актив и обемът на дела – 19,5%, което е почти 1% от БВП, това ще бъде много добро решение за проблема с бюджетния дефицит. Предвид тези фактори за нас това е приоритетен проект“, каза Улюкаев.

Той обаче се въздържа да направи оценка за приходите към бюджета от приватизацията на петролната компания.

Улюкаев подчерта още, че плащането на междинни дивиденти от държавните компании не е алтернатива на приватизацията.

„Първо, това определено не е алтернатива на приватизацията, защото приватизацията означава фискални действия, огромен структурен и институционален показател. Второ, някои компании може със сигурност да платят междинни дивиденти и това вероятно ще бъде правилно в конкретни случаи“, каза Улюкаев.

Той каза още, че приватизацията на средната по размер петролна компания Башнефт е технически възможна в края на 2016 г. или през 2017 г., ако има „политическо решение“ за това.

„Смятам, че технически сме готови да я осъществим по всяко време – в края на тази година или през следващата година, но когато се вземе политическо решение“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още