IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Роснефт за второто тримесечие с 34-процентен срив

Правителството обмисля продажбата на почти 20% от компанията, за да попълни дефицита

17:15 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата за второто тримесечие на най-големия производител на петрол в Русия Роснефт се е понижила с около 34%, съобщава Bloomberg. Това все пак е над оценката на анализаторите, макар че възстановяването на цените на петрола е под ценовите нива от миналата година.

Нетната печалба е спаднала до 89 млрд. рубли (1,4 млрд. долара) през второто тримесечие от 134 млрд. рубли година по-рано, заяви базираната в Москва компания. Това е над средната оценка за 83 млрд. рубли на 9 анализатори, анкетирани от Bloomberg News. Приходите са се понижили с 7,9% до 1,23 трлн. рубли. 

"Резултатите надминават очакванията заради еднократно намаляване на оперативните разходи“, каза Александър Корнилов, петролен анализатор в базираната в Москва Aton, цитиран от Bloomberg.  Еднократен ефект от вътрешногрупова инвентаризация при нефтопреработвателните заводи е спомогнал за свиване на оперативните разходи до 123 милиарда рубли, с 10 на сто под разходите от предходните три месеца, казва Корнилов.

В резултат на срива на цените на суровините Русия се изправя пред втора година на рецесия. Правителството обмисля продажбата на почти 20% от Роснефт – най-голямата компания в Русия, още през тази година, за да помогне за запълването на дупката в бюджета. Държавните финанси понесоха тежестта от срива на петрола, а самите компании са защитени от прогресивна данъчна система 

Печалбата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията възлиза на 348 млрд. рубли, се посочва в изявлението. Оценката на анализаторите беше за 307 млрд. рубли.

Свободните парични потоци са 1,3 млрд. долара, като в съобщение от 9 август Sberbank посочва, че според нейната оценка те са под 1 млрд. долара. Нетният дълг се е понижил до 23,4 млрд. долара от 23,9 млрд. долара в края на първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още