IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да се откаже от плоския данък?

Освен това се обмисля и повишаване на ДДС, за да се компенсират по-ниските приходи от продажбата на петрол

12:27 | 11.08.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Русия се връща към възможността за прогресивна скала на данъка върху доходите на физическите лица, при която гражданите с по-високи доходи ще плащат на бюджета повече от сегашната единна ставка от 13%.

Една от предлаганите опции е данък в размер до 20% от доходите, а освен това ce обмисля и пoвишaвaнe нa дaнъĸa въpxy дoбaвeнaтa cтoйнocт (ДДС) в cтpaнaтa, пишe вecтниĸ „Извecтия”, пoзoвaвaйĸи ce нa двaма cвoи изтoчници, близĸи дo финaнcoвo-иĸoнoмичecĸия блoĸ нa ĸaбинeтa.

Въпреки това обаче мярката вероятно няма да влезе в сила при изготвянето на бюджета за финансовите години 2017-2019 г., а ще се забави до 2020 г. поради сложността на изпълнението ѝ и свързаните с нея социални рискове, казва източникът на "Известия".

Експерти смятат, че подобна мярка може да навреди значително на едва създадената средна класа заради едновременното увеличаване на данъчната тежест и на цените - поради увеличението на ДДС. 

Източници на "Известия" подчертават, че няма официална дискусия в рамките на бюджетния процес. Най-реалистичната дата за въвеждане на актуализираната данъчна ставка в пилотен режим е 2020 г., но при кризисна фискална ситуация не може да се изключи това да се случи през 2019 г.

Темата за въвеждането на прогресивен данък върху доходите на физическите лица трябва да бъде всеобхватно премислена и да се вземат предвид десетки променливи, смятат служители от Министерството на финансите. Размерът на данъка върху личните доходи трябва да бъде обвързан със социалните осигуровки и ДДС, така че да не се създава дисбаланс в системата, добавят експерти.

Идеята за преход към прогресивна данъчна скала не е нова и има своите привърженици и противници. Финансовият министър Антон Силуанов не изключва възможността за въвеждането ѝ след 2018 г. (властите обещаха до този момент да не променят данъчната система).

От своя страна, бившият финансов министър Алексей Кудрин заяви, че такава мярка е неподходящa, тъй като само 2-3% от населението имат доходи над 1 милион рубли годишно (27 000 лева), а събирането на по-високи данъци от тях ще бъде трудно. Някои руски политици предлагат данък от 50% за онези, които печелят повече от 1 милион рубли на месец (27 хил. лева). В текущите дискусии обаче все още не са конкретизирани ставката и степента на доходите, за която ще важат. Един от събеседниците на "Известия" твърди, че една от опциите е за ставка от 20%.

Нуждата от преразглеждане на данъчната система става все по-голяма заради по-ниските цени на петрола и невъзможността да се намали значително разходната част на бюджета. Плановете на Министерството на финансите показват, че то възнамерява да намали бюджетния дефицит с 1 процентен пункт на година от 2017 г., като така разликата между приходите и разходите през следващата година може да достигне 2,7 трилиона рубли (740 млрд. лв), през 2018 г. - 1,9 трилиона рубли, през 2019 г. - 1 трилион рубли. Общо дефицитът за тригодишния период може да достигне 5,6 трилиона рубли.

Едно евентуално увеличение на данъка върху доходите може да реши косвено проблема с балансирането на бюджета, защото данъкът върху доходите постъпва в регионалните бюджети, а не във федералния, коментира "Известия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 7 години
Мави, сега малко ми е чудно ти като не си взимал заплата на каква работа ходиш? Какви отпуски пускаш? Или си предприемач ... ама те верно не взимат заплата, а сами си я дават и 2-ро това с молбата и предприемачът ... пак не върви. А най-не върви си предприемач и да те изгонят от работата ти, в която не ти дават заплата ... Сега с тези твои писания излиза, че или имаш лека форма на психично отклонение или нито работиш, нито си предприемач. Остават още 2 опции на държавни помощи си или се занимаваш с тънките занаяти. Като цяло каквото и да е, то не говори добре за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
:) Не на мене тия дедо Мави. Оттегляш се, защото няма какво да кажеш. Че си комунистическо чедо, нема спор, *** никога не съм твърдял че си, но че ти е промит мозъка до степен да говориш очевидни глупости.. така е. Не разбрах какво общо има отпуската тук. Да не намекваш, че комунистите са мързеливи или? А кой ще те гони от работа, ти нали беше предприемач?Виж за Ейпъла сме на едно мнение, даже заедно сме се опитвали да убеждаваме околните, виж си историята :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
къде живеят на Мави г.ъз дъщерите ... да добавя аз !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
защото е роден 94-та и не си спомня каква мизерия и шит беше тук преди 89-та, знае само от спомените на баба си и не може да оцени свободата която има сега. а и не е особенно умен както си личи от писанията му :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Дедо Мави, много я разбираш геополитиката и икономиката ама кажи честно, колко % от британското население има над 1 000 000 рубли годишен доход? :D:D:DKaжи честно, къде живеят руските богаташи? Абрамович, Усманов...Къде живеят бившите руски държавници и децата им и децата на настоящите?Май не на Тверская.Та така, Владимир Владимирович и неговите хора дерат по 3 кожи от руснаците, за да могат да си ги харчат при тези, дето според теб ходят да им се молят, при това съвсем доброволно. Това.. как мислиш.. щото в Русия е много хубаво или щото Британия е зле?Чакам да кажеш, че гърците ходят на плаж на Балтийско Море, щото гръцкото е много солено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Ще дойда при тебе да ми дадеш, нали си общак в Германия, изкарваш по 12 000 на година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Тук мypзилките наскачаха да сравняват Русия с Британия :) Абе смешковци, не помня Британия да се е оревала, че били ниски цените на петрола, а там, който изкарва 1 000 000 рубли на месец, е долна половина средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Е тук ме разсмя! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
SimeonAtanasov
преди 7 години
Е, проблемът на Русия е срива в цената на суровините и високия дял от икономиката, който те заемат. Но копаенето на дъно след дъно е твърде черен сценарий. Мисля, че минаха най-тежкото, вече зависи дали ще стагнират или ще започнат възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 7 години
Спаси РФ от запада, за да си я запази само за себе си ... Понякога се чудя как хората могат да милеят повече за един или друг грабител(диктатор), вместо да гледат през очите на свободата и доброволните избори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още