IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо икономиката на Русия може да се окаже в пауза?

През есента в страната предстоят парламентарни избори, а през 2018 г. - президентски, което вероятно ще отложи реформите

18:09 | 19.06.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовият и политически елит на Русия се спусна към Санкт Петербург тази седмица за водещата икономическа среща на високо равнище в страната в момент на изключителна несигурност за 10-ата най-голяма икономика в света, коментира CNBC.

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за икономиката на страната са за свиване от 1,8% през 2016 г. след спад от 3,7% през 2015 г. Две от причините за рецесията са добре познати – сривът на цените на петрола и наложените международни санкции в отговор на анексирането на Крим от Русия. Освен това страната трябва да се пребори и с парламентарни избори през септември, които може да отложат реформите, нужни, за да се сложат в по-добър ред публичните финанси.

„Парламентарните избори през септември и президентските избори през 2018 г. определено ще имат влияние върху политиката от гледна точка на това, че най-трудните реформи вероятно ще бъдат отложени“, казва за CNBC главният икономист за развиващите се пазари в Capital Economics Лиза Ермоленко.

Една от важните реформи е увеличаването на пенсионната възраст, казва икономистът. „Много представители на правителството и независими анализатори са съгласни, че пенсионната възраст ще трябва да се увеличава постепенно, за да се стабилизират основите на публичните финанси, но е малко вероятно подобно разумно решение да бъде прието преди 2018 г.“, казва тя. 

На изборите през септември ще бъдат сменени депутатите в долната камара на руския парламент. Партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" обаче се очаква да запази мнозинството си.

Изборите първоначално бяха планирани за декември. Някои анализатори казват, че Кремъл е променил датата, приемайки, че за опозиционните партии ще бъде по-трудно да съберат подкрепа по време на летните отпускарски месеци.

„Думата реално автоматично одобрява Путин. Предвид очакванията "Единна Русия" да победи, наистина няма да има някакви последици за политиката. Путин остава начело независимо от всичко“, казва за CNBC Уин Тин, ръководител на отдела за валути на развиващи се пазари към ВВН.

Държавните институции получиха инструкции да намалят разходите с 10% тази година в опит да спрат спиралата на дефицита на федералния бюджет, твърдят редица медии.

През май руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че дефицитът ще бъде в размер на 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г., ако цените на петрола са средно 40 долара за барел, сочат медиите. През 2015 г. Русия отчете дефицит от 2,6%.

Според Отилия Данд, анализатор и вицепрезидент на Teneo Intelligence, предвид състоянието на руския бюджет някои реформи може все пак да бъдат прокарани преди изборите.

„Подобни мерки, например пенсионната реформа, вероятно са неизбежни. Както всяко правителство преди избори обаче, Кремъл ще се опита да задържи негативните последици до необходимия минимум“, заяви тя за CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Приятно русофилстване! Да не забравите да погребете Америка! По въпроса с пенсиите, Русия винаги ще има пари за тях. Ще вдигат пенсионната възраст за мъжете на 63 години. А средната продължителност на живота е 60(според други источници 63). Която и цифра да е вярна, много е удобна, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 6
lozkhris
преди 7 години
Особено хамериканската хеле, с 20 трилиона дългове и 6 милиона н.егра на държавна хранилка като нашто ***...добре, че е еврейското ФЕД, че да печати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Fine-clima
преди 7 години
Дали пенсионната възраст е важна в една петролна икономика?http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
да не би руснака да ти е затворил Централата бе офца за да те напрай зависима от газа .... :))Присъединяване на България към ЕСhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BA%D1%8A%D0%BC_%D0%95%D0%A11999г.29 ноември - Подписан е меморандум с ЕК по отношение срокове за извеждане от експлоатация на блокове в АЕЦ Козлодуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
в пауза са да за тва всики търчаха в Санкт Петербурга и Бай Кин Мюн беше, че и благодари на диктатора .... не си спомням да е бил у нас да благодари на Плевнята и на Баце за strong global leadership .... ама кво разбираме ние ве ей тука некви пачавретини вместо да въртят тръби за енергетиката се изказват .....Russia: Ban Ki-moon thanks Putin for strong 'global leadership' https://***.youtube.com/watch?v=eFq-tigcFf0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
девойко тея раоти не са кат другите на околовръстното .... нали режеш реакторите у Козлодуй ей са ше видиш един ***, цени на тока etc. и "ше си независима" .... бaаси колко проссс народ вирей в тая бананова република Булгаристания не е за верване ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 13
ACA
преди 7 години
Всъщност руската икономика си беше един балон и сега се връща към нормалното си състояние. За съжаление при раздувката направиха много поразии които трудно могат да бъдат възстановени. Например за да стане печаливш газа, затвориха много Атомни Електроцентрали. Така ни направиха зависими от газ и то на по-висока цена. Сега при обратния ход на махалото ни пробват да ни продадат скъпа Атомна в Белене което е няй-малкото неморално. Важно е да имаме явно самосъзнание и да не се поддаваме на натиск породен от креслива пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 7 години
Е като няма нищо, що Медведе разправя на КримНаш нямаме пари за индексация на вашите пенсии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 11
DutyFree
преди 7 години
ТИ КАКВИ НЕЩА СИ ИЗМИСЛИ И ИЗЛЪГА, ЧЕ ЧАК ДА ЗАМАЖЕШ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ДЖУДЖАРО ЛИ ХАХАХАХАХААХА КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ И БОЛНИ НЕ Е ИСТИНА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
Супер до година две така ще обеднеят, че ще трябва да нападнат някоя близка държава, но тогава ще има стоп без накисване!!! И русия ще се разпадне, и тогава няма да има значение, кой какви богатства има щото ще са на друг, а не на червените олигарси, които са 10-тина човека !!! за разлика от 150 млн.души, други !!! НО МНОГО ИНТЕРЕСНО ЩО ТУКА ИМА ТАКИВА БОЛНИ ПРОДАЖНИЦИ КАТО ВАС ИЛКО,АББА, ДИМАТ, И ТОЯ ДЕЖУРНИЯ ***, КАКВО ВИ ИНТЕРЕСУВА ВАС РУСИЯ ?????? РУСИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ПРЕДИ ЕС.. ТАКА ЧЕ ВИЙТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ НЕКАДЪРНИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още