IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо икономиката на Русия може да се окаже в пауза?

През есента в страната предстоят парламентарни избори, а през 2018 г. - президентски, което вероятно ще отложи реформите

18:09 | 19.06.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовият и политически елит на Русия се спусна към Санкт Петербург тази седмица за водещата икономическа среща на високо равнище в страната в момент на изключителна несигурност за 10-ата най-голяма икономика в света, коментира CNBC.

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за икономиката на страната са за свиване от 1,8% през 2016 г. след спад от 3,7% през 2015 г. Две от причините за рецесията са добре познати – сривът на цените на петрола и наложените международни санкции в отговор на анексирането на Крим от Русия. Освен това страната трябва да се пребори и с парламентарни избори през септември, които може да отложат реформите, нужни, за да се сложат в по-добър ред публичните финанси.

„Парламентарните избори през септември и президентските избори през 2018 г. определено ще имат влияние върху политиката от гледна точка на това, че най-трудните реформи вероятно ще бъдат отложени“, казва за CNBC главният икономист за развиващите се пазари в Capital Economics Лиза Ермоленко.

Една от важните реформи е увеличаването на пенсионната възраст, казва икономистът. „Много представители на правителството и независими анализатори са съгласни, че пенсионната възраст ще трябва да се увеличава постепенно, за да се стабилизират основите на публичните финанси, но е малко вероятно подобно разумно решение да бъде прието преди 2018 г.“, казва тя. 

На изборите през септември ще бъдат сменени депутатите в долната камара на руския парламент. Партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" обаче се очаква да запази мнозинството си.

Изборите първоначално бяха планирани за декември. Някои анализатори казват, че Кремъл е променил датата, приемайки, че за опозиционните партии ще бъде по-трудно да съберат подкрепа по време на летните отпускарски месеци.

„Думата реално автоматично одобрява Путин. Предвид очакванията "Единна Русия" да победи, наистина няма да има някакви последици за политиката. Путин остава начело независимо от всичко“, казва за CNBC Уин Тин, ръководител на отдела за валути на развиващи се пазари към ВВН.

Държавните институции получиха инструкции да намалят разходите с 10% тази година в опит да спрат спиралата на дефицита на федералния бюджет, твърдят редица медии.

През май руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че дефицитът ще бъде в размер на 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г., ако цените на петрола са средно 40 долара за барел, сочат медиите. През 2015 г. Русия отчете дефицит от 2,6%.

Според Отилия Данд, анализатор и вицепрезидент на Teneo Intelligence, предвид състоянието на руския бюджет някои реформи може все пак да бъдат прокарани преди изборите.

„Подобни мерки, например пенсионната реформа, вероятно са неизбежни. Както всяко правителство преди избори обаче, Кремъл ще се опита да задържи негативните последици до необходимия минимум“, заяви тя за CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 12
ABBA
преди 7 години
Ако Русия е в пауза, за евроатлантическата общност е натиснат бутона "превъртане назад". За да не го виждат това добре овцете, служат медии като тази.Но след 10 години ще видите колко паузата е пауза и евро.г.ейското развитие ви е развитите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 9
Pronto
преди 7 години
Ха-ха, отново точно в десетката. Това да ти паднат заплати с 70% и от 1000 евро да станат 300 не е менопауза, а направо скопяване на руския труженик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 18
Илко
преди 7 години
Освен китайската икономика , всички други са си на пауза нулев растеж на БВП , що само за Русия да се отнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 27
Dimat
преди 7 години
И да има пауза,ще и пр^днете на паузата.Тя все едно,ще изплува и продължи напред.Знаете ли,защо,"разбирачи"?Защото ресурсно (природни богатства и хора),тя си е самодостатъчна!!!Доказателство за това е ВСВ,когато буквално оставена сама на себе си("помощта" от Америка,която сега се раздува ,като американски балон) е била един нищожен процент от икономическата и човешка мощ,която е била необходима,за да се сломи Германия,стъпила на ресурсите,включително и човешки, на почти цялата останала част от Европа.Точно това не желаят да проумеят европейските стада,мущровани по американски тертип,а самите американски овце,пък, съществуват в един съвсем друг "свят"!Така,че,не "плачете" за Русия,а погледнете собствените си наакани за^ници и нещастната си съдба на вечни нечии слуги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
E , руската е интересна сега ...другите са ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 13
lozkhris
преди 7 години
Че не изпадат ли всички икономики в даден момент в пауза?!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още