IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

Днес Общото събрание на БАН избираше между двама кандидати за председател на Академията

13:00 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН. За него са гласували 57 от членовете на Общото събрание на Академията, а за другия кандидат - чл.-кор. Николай Милошев, гласовете в подкрепа са 27.

Това съобщи БТА, като се позова на комисията по избора.

Днес Общото събрание на БАН избираше между двама кандидати за председател на Академията - физикът-сеизмолог чл.-кор. Николай Милошев и математика акад. Юлиан Ревалски.

Акад. Юлиан Ревалски (1956 г.) от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН, а през 2011-2012 г. е бил заместник-директор на института. 

Програмите на двамата кандидати с визиите им за бъдещето на Академията за следващите четири години са публикувани в сайта на БАН.

В четиригодишната програма на акад. Ревалски се посочва, че една от основните и социално ангажирани мисии на БАН е трансферът на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища.

Този трансфер може да се осъществява чрез гост-професори от БАН в университетите, чрез научно ръководство на докторанти и магистри от тях, осъществено от учени от БАН, както и чрез съвместни научни екипи между учени от Академията и от висшите училища по дългосрочни или краткосрочни тематики, каквито има във Франция.

Средната работна заплата в БАН сега е с около 200 лева по-ниска от тази в страната, а в сравнение със средната работна заплата във висшите училища разликата е още по-голяма, заявява акад. Ревалски.

Той уверява, че ще положи всички усилия, заедно с ръководните органи на БАН и със Съвета на настоятелите, "за съществено увеличение на заплащането на научния и научно-помощния персонал".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още