IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студенти от чужди университети уреждат здравни вноски с бележки в НАП

Документът може да е издаден и по електронен път

15:23 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През летния сезон много от студентите, учещи в чуждестранни университети, приключват изпитните си сесии и се завръщат в България. По-опитните от тях вече знаят какво трябва да направят, за да уредят през лятната ваканция здравните си вноски, но повечето от  първокурсниците търсят информация по темата. 

Студентите, следващи в чужбина редовно обучение, е необходимо да представят в офисите на НАП удостоверение или служебна бележка, подпечатани с мокър печат и подписани от служебно лице от съответния университет. Ако документът е генериран по електронен път, трябва задължително да съдържа отпечатан текст, че важи без подпис и печат, съобщи приходната агенция.

Документът трябва да съдържа имената на студента, периода, в който той е учил там (само за изминали семестри или години, но не и за предстоящи от обучението му) и дата на издаване. Удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български от лицензиран преводач.

Бележката се подава в поделенията  на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията за месеците, през които студентът не е здравноосигурен в България. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без да се изисква нотариално заверено пълномощно.

Всеки може да провери здравноосигурителния си статус в офисите на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още