IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton обмисля отделяне на активи в нова компания за 14 млрд. долара

Това ще позволи на добивния гигант да се фокусира върху основния си бизнес с желязна руда, мед, въглища, петрол и поташ

13:39 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BHP Billiton обмисля отделяне на активи в нова компания за 14 млрд. долара

Австралийският добивен гигант BHP Billiton планира да отдели някои от своите активи в ново дружество, оценявано на 14 млрд. щатски долара, с цел да опрости дейността си.

Най-голямата минна компания в света отчете и ръст в годишната си печалба от 23% до 14 млрд. долара. Равнището обаче остана под пазарните очаквания, предава BBC.

Ръководител на новата компания ще е главният финансов директор на BHP Billiton Греъм Кер. Дейността на новото дружество ще е в сферата на добивите на алуминий, въглища, манган, никел и сребро.

Новият субект, наречен засега NewCo, ще подаде заявление за листване на австралийската фондова борса. Друга част от книжата ще се търгуват в Южна Африка. Предложението обаче все още трябва да мине през гласуване сред акционерите и да бъде одобрено от регулаторните органи.

След оповестяването на новината листнатите на Лондонската фондова борса акциите на австралийския добивен гигант отчитат спад от 4,43 на сто в обедната търговия във вторник.

Разделянето на активите ще позволи на BHP Billiton да се съсредоточи върху основния си бизнес с желязна руда, мед, въглища, петрол и производството на поташ.

"Концентрирайки се върху това, което правим най-добре - развитието и експлоатацията на големите добивни басейни - можем да подобрим нашата производителност повече, по-бързо и с по-голяма сигурност", заяви главният изпълнителен директор на компанията Андрю Макензи.

Експерти смятат, че предстоящото разделяне на активи ще бъде официално завършено през първата половина на 2015 г.

"Парите от продажбата на активи вече не са от решаващо значение за групата", посочи Дейвид Ленъкс, анализатор от Fat Prophets в Сидни.

"Отстраняването на недостатъчно ефективните дейности е критично важно в битката за генериране на възвращаемост за акционерите и правилното разпределяне на капитала", добави Ленъкс.

BHP Billiton се нарежда сред най-големите световни производители на редица основни суровини, като алуминий, въглища, мед, сребро и уран. Компанията също така притежава значителни позиции в добива на петрол и газ.

През миналата седмица дружеството посочи в изявление, че търси начини за по-нататъшно опростяване на корпоративната си структура, за да "запази ползите от диверсификацията, генерира силен растеж на паричния поток и по-добра възвръщаемост на инвестициите". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още