IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън и Жан-Марк Еро искат наказание за химическата атака в Сирия

Двамата министри призоваха за действие от страна на международната общност

14:13 | 15.04.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският външен министър Борис Джонсън и френският му колега Жан-Марк Еро призоваха международната общност да направи “стъпка напред” в наказването на отговорните за атаката с химическо оръжие в Сирия на 4 април, пише Guardian.

Външните министри на Великобритания и Франция посочват ясно, че биха искали да бъдат предприети действия срещу извършителите на атаката, след като бъдат събрани доказателства по случая. Те не споменават предложението на Джонсън за наказателни санкции.

“Международната общност има морално задължение да отиде по-далеч. Наша отговорност е да поддържаме строгата забрана на химическите оръжия. Наша е отговорността да се гарантира, че тези, които извършват атаки с химически оръжия, ще бъдат подведени под отговорност. Това е ключово за международния мир и сигурността”, посочват двамата министри.

Те призовават независимата Организация за забрана на химическите оръжия да продължи разследването на нападенията, като посочват: “Ние вярваме в този процес и напълно го подкрепяме. Няма да има безнаказаност”.

Джонсън се върна от срещата на Г-7 в Лука Италия, миналата седмица, без да получи формална подкрепа за предложението си за целенасочени санкции срещу висши военни фигури, отговорни за опустошителното нападение.

Източници от Министерството на външните работи твърдят, че Джонсън и Еро са обсъдили предложението за санкции насаме и очакват мерките да влязат в дневния ред на бъдещите срещи на външните министри на страните от Европа.

Джонсън беше критикуван, включително от собствената си партия, за това, че е повишил перспективите за санкции, но след това се е върнал от Лука с празни ръце.

В текста на Guardian Джонсън и Арно излагат най-новите доказателства за участието на режима на сирийския президент Башар Асад в бомбардировките и факта, че смъртоносния зарин е бил използван в атаката.

Министрите посочват, че британски учени са анализирали проби от жертвите на атаката, които са реагирали позитивно на зарин или субстанция със зарин. Освен това разследването е показало, че два сирйски самолета са били в района, в който е действало оръжието.

“Вярваме, че само режимът има възможност да извършва такива атаки. Така че е много вероятно нападението да е дело на режима на Асад”, коментират те.

Джонсън и Еро отправиха критики към Русия за налагането на вето на резолюцията на Съвета за сигурност на Сирия и обвини страната, заедно с Иран, в прикриване на случилото се. Въпреки това двамата не обвиниха Русия в съучастие в неотдавнашното нападение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 5
Kosto
преди 6 години
Aх, радетели за правда! Борис да напише едно стихотворение за Асад Лоший, както написа за Ердоган. Като за начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
aldy
преди 6 години
Яков Кедми обяснява на дебелоглавците, че заринът няма мирис и цвят. И че 1 милиграм, попаднал където и да е по кожата, убива човек за 1 минута.На нас дермократите ни обясняват, че в Идлиб имало бял и жълт облак от БОВ. "Белите каски" с голи ръце пипат жертвите и заринът не ги лови, дори за часове.А мириканците очевидно са неспасяемо невежи, щом и по високите етажи на властта повтарят невежествени твърдения. Зерем Гьобелс е вече наш човек, на уважение, не само в Укрията...https://***.youtube.com/watch?v=Va3R8d_PpDY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
dakl
преди 6 години
Някой забравят , че не за първи път обвиненията им напълно се разминават с действителността. На Тони Блеър му се размина , но дали така ще е винаги ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
v_tin
преди 6 години
Е да де и руснаците настояват за такава комисия, давайте правете я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
ми добре да им се наложат санкции на Лондонистан и Парижанистан и готоо или сами да се накажат, как си изберат тъй като те са виновни ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още