IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан неочаквано се оттегли от Pimco

Причините за напускането на един от най-известните институционални инвеститори в света все още не са изяснени

10:09 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан неочаквано се оттегли от Pimco

Eдин от най-известните институционални инвеститори в света – Мохамед Ел-Ериан, подаде неочаквано оставка като главен изпълнителен директор на Pimco. Решението е част от по-широката реорганизация на най-голямoто семейство облигационни фондове в света, пише FT.

Управляващата активи на стойност над 2 трлн. долара Pimco се разрасна бързо през последното десетилетие, през което начело на организацията бяха Ел-Ериан и Бил Грос. Въпреки това голяма част от инвеститорите оттегляха вложенията си през последните 12 месеца с оглед на засилването на глобалното доверие в акциите за сметка на облигациите.

Миналата година бе много лоша за Pimco, като управляващият 244 млрд. долара взаимен облигационен фонд на компанията отчете загуба от 1,92%, след като през миналата година се радваше на доходност от 10,4 на сто. Причина за лошите резултати са погрешни спекулации с американски държавни облигации. Техните цени паднаха, тъй като инвеститорите спекулираха за намаляване на многомилиардните покупки на облигации от страна на американския Федерален резерв. 

55-годишният Ел-Ериан се присъедини към Pimco през 1999 г. Той се завърна в компанията през 2007 г., след като прекара две години в ръководството на Харвардския университет. Експертът е един от най-добре подготвените и разпознаваеми коментатори що се отнася както до пазарите, така и до макроикономиката. Често анализите му включват нотки на песимизъм, подхранен основно от "изкуственото гориво", както самият той нарича вливането на ликвидност от страна на централните банки.

Според официално изявление на Allianz – германската застрахователна група, която притежава Pimco, Ел-Ериан ще бъде заменен от Дъглас Ходж, който е част от компанията от 1989 г. насам. 69-годишният Бил Грос пък ще запази поста си като главен инвестиционен директор.

Мохамед Ел-Ериан посочи, че решението да се оттегли от Pimco не е било лесно. Той добави, че бъдещето му е "отворен въпрос. Нямам никакви планове още от сега". Въпреки това експертът вероятно ще продължи да съветва Борда на директорите на Allianz по въпросите, свързани с пазарите и икономиката.

Нито Pimco, нито Allianz изтъкнаха някаква конкретна причина за оттеглянето на Ел-Ериан, като говорителите и на двете компании отказаха коментар по темата. В свое писмо до екипа на фонда икономистът определи престоя си като "невероятно пътешествие", но и самият той остана безмълвен за конкретните причини за напускането му.

Какво е да си лидер и ръководител на голяма организация? Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още