IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Сирия удължават "хуманитарната пауза" в Алепо до утре вечер

"Ислямска държава" отговори на офанзивата за Мосул в Ирак с контраатаки в Киркук

19:44 | 21.10.16 г.
<p>
	Кюрдските сили &quot;Пешмерга&quot; се разполагат на позиции край сграда, атакувана днес от &quot;Ислямска държава&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кюрдските сили "Пешмерга" се разполагат на позиции край сграда, атакувана днес от "Ислямска държава". Снимка: Ройтерс

Русия и сирийското правителство удължават прекратяването на бомбардировките в Алепо до 19 ч местно време на 22 октомври, съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Първоначално се планираше т. нар. “хуманитарна пауза” в бомбардировките срещу града да приключи днес, припомня информационната агенция.

Тази нощ в града имаше тежки сблъсъци между бунтовниците и правителствените сили, подкрепяни от руската армия. Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи за ожесточени боеве в източните райони на Алепо, в стария град и в още няколко квартала, считани за убежища на бунтовници срещу режима на президента Башар ал-Асад.

От Организацията на обединените нации (ООН) се надяват, че примирието ще позволи медицинска евакуация, както и осигуряването на хуманитарна помощ за блокираните в града хора. Хуманитарни работници обаче няма да бъдат изпратени на място, докато организацията не получи гаранции за сигурността им.

Бунтовниците в Алепо заявяват, че не могат да приемат примирието и вярват, че това е част от политиката на правителството на Асад да прочисти града от политически опоненти.

Сирийската държавна телевизия междувременно предаде кадри на автобуси и линейки, които чакат в близост до Алепо, за да транспортират хора от източните райони на града към по-безопасни райони. Правителствените сили разпространяват и листовки, с които обясняват за безопасните коридори през фронтовата линия. Въпреки това обаче много малко от жителите на града са се възползвали от възможността.

Проправителствените медии обвиняват бунтовниците, че спират хората и твърдят, че използват цивилни като “жив щит”.

Същевременно продължава настъплението на правителствените сили и кюрдските милиции към иракския град Мосул – последният бастион на терористичната организация “Ислямска държава” в Ирак.

Радикалните бойци предприеха офанзива срещу град Киркук, като при атаките са загинали поне 19цивилни, информира ВВС.

Със самоубийствени атентати са атакувани правителствени сгради, като са убити поне 6-ма полицаи. Друга атака е имало и на строеж на електроцентрала, където са загинали около 13 души. Сред тях има и петима ирански работници, съобщават от енергийното министерство на Ирак.

Съобщава се и за 12 загинали джихадисти, като боевете продължават и в момента.

Мосул се намира на само 170 км северозападно от  Киркук.

Към отбраната на града са се присъединили военни от иракската армия и представители на кюрдските милиции Пешмерга, които водят и настъплението към Мосул. В града е обявено извънредно положение, отменени са всички обществени мероприятия, затворени са и храмовете, но местните власти настояват, че ситуацията е под пълен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още