IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Г-7 приключи с разделение по въпросите на климата

Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени

18:00 | 27.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на страните от Г-7 направиха необичайно признание, посочвайки в заключителното комюнике от срещата си в Таормина, че не са успели да преодолеят различията по климатичните промени и САЩ не могат да се присъединят към останалите в ангажимента към Парижкото споразумение, предаде Ройтерс.

"Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми", пише в комюникето.
"Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение", се допълва в документа.
Декларацията не включва препратки към възможността за поставяне на "ясни граници" на миграцията, както се предвиждаше в предишни проекти, допълва ДПА.

"Потвърждаваме суверенните права на държавите, поотделно и заедно, да контролират собствените си граници и да въведат политики в свой национален интерес и национална сигурност", е отбелязано в комюникето, цитирано от БТА.

Предварителният проект на документа съдържаше и поставянето на ясни граници за нивата на нетната миграция като един от ключовите елементи за националната сигурност и икономическото благосъстояние, припомня агенцията.
Във финалния текст се посочва също, че "правилно управляваните потоци могат да донесат икономически и социални ползи и за страните на произход, и за дестинациите, както и за самите мигранти и бежанци" - изречение, което не присъстваше предварително.

Лидерите от групата на седемте се договориха за съвместни противодействия на протекционизма, предаде ТАСС.

"Признаваме, че свободните, честни и взаимноизгодни търговия и инвестиции са ключови фактори за растежа и създаването на работни места. Освен това отново заявяваме, че ще се придържаме към към отварянето на пазарите и борбата с протекционизма, а също и противопоставянето на всяка нелоялна търговия. В същото време признаваме, че търговията невинаги носи полза на всяка страна. Поради тази причина считаме, че е необходимо да се вземат съответните мерки, така че всички компании и всички граждани да могат максимално да се възползват от възможностите, предлагани от глобалната икономика", пише в декларацията, приета в края на двудневната среща на върха на Г-7 в италианския град Таормина.

Включването на точката за противодействието на протекционизма в декларацията бе оспорвано заради позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп, посочва ТАСС. 

В същото време лидерите на страните от Г-7 изразиха готовност да приемат нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, ако е необходимо, и свързаха отмяната на вече съществуващите санкции със спазването на Минските споразумения. 

"Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията й наложат това", заявяват лидерите на седемте най-развити икономики в света.

"Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията й в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", добавят лидерите на Г-7.

Същевременно те подчертават важността на взаимодействието с Русия.

"Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействаме с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси", се отбелязва в декларацията.

Държавните ръководители обявиха готовност да си сътрудничат с Русия по решаването на конфликта в Сирия.

"Ако Русия използва влиянието си по положителен начин, ние сме готови да работим с нея по решаването на кризата в Сирия с цел постигане на политическо уреждане", се казва в декларацията.

Побеждаването на тероризма в Сирия е невъзможно без политическо уреждане на кризата в страната, заявяват също така лидерите на Г-7.

"Готови сме да увеличим усилията си в борбата с международния тероризъм в Сирия, по-специално срещу "Ислямска държава" и Ал Каида. Побеждаването на тероризма обаче ще е невъзможна без политическо уреждане", се казва в заключителната декларация от срещата на върха.

Лидерите изразяват надежда, че преговорите в Астана под егидата на Русия, Турция и Иран ще доведат до деескалация на ситуацията в Сирия. Те смятат, че са постигнали значителен напредък в борбата си с Ислямска държава и са ангажирани с целта си за пълно унищожаване на групировката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 6 години
Русия отдавна трябваше да приключи с фашистката шайка в Киев. След като продължава да се ***, напълно си заслужава санкциите, които обаче, при добро желание, могат да се възприемат като вид военни действия срещу РФ. С последващия подобаващ отговор за такива действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още