IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

290 млн. лв. ще влязат във фонда за спасение на енергетиката тази година

Приходите във фонда за първите два месеца на годината са почти 58 млн. лева

16:19 | 20.04.16 г.
290 млн. лв. ще влязат във фонда за спасение на енергетиката тази година

Бюджет от общо 290 млн. лева за Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2016 година одобриха министрите по време на правителственото заседание днес.

Във фонда влизат 5% от приходите от продажба на електроенергия  - и на производителите, и търговците на ток. Според изчисленията, направени на базата на предвижданията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за настоящия регулаторен период, по това перо във фонда ще влязат 150 млн. лева.

Още 140 млн. лева ще бъдат приходите от продажбата на въглеродни емисии, допълват от правителствената пресслужба.

До 150 хил. лева ще бъдат използвани за издръжка на Фонда. Според законодателството до 0,1% от събраните средства, но не повече от 250 хил. лева годишно, могат да бъдат разходвани за издръжката на институцията.

Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ беше създаден с промени в Закона за енергетиката през лятото на 2015 година. Средствата, генерирани в него, трябва да бъдат използвани за покриване на разходите на обществения доставчик на електроенергия (НЕК) за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, както по дългосрочните договори за изкупуване на тока.

По данни на Министерството на енергетиката за първите два месеца на годината приходите във Фонда са в размер на общо 57,8 млн. лева. Разходи през този период няма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още