IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България чака още информация по делото на ЕК срещу "Газпром"

Ангажиментите на руската компания са само стъпка за решаване на проблемите, пише в позицията на страната, одобрена от служебния кабинет

14:11 | 03.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С едно от последните си решения служебният кабинет на Огнян Герджиков одобри позицията на България по делото на ЕК за злоупотреба с господстващо положение на "Газпром", съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Направен е задълбочен анализ на ангажиментите, предложени от "Газпром", за решаване на казуса и оценката е, че липсва достатъчно информация по някои от тях. Затова и България ще настоява изясняване на въпросите в рамките на пазарния тест, който се провежда в момента.

В началото на март ЕК съобщи, че е получила предложения от руския газов гигант, с които да бъдат преустановени практиките, нарушаващи нормалната конкуренция на пазара в Централна и Източна Европа. Комисията даде срок от седем седмици на засегнатите страни да анализират тези предложения и да дадат становището си по тях. Този срок изтича на 4 май.

Българските компании, които имат договор с "Газпром" - Българският енергиен холдинг (БЕХ), "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", вече са изпратили своите въпроси в ЕК, коментираха преди дни от енергийното министерство. Те очакват разясненията на Брюксел по ключови въпроси като предложението на "Газпром" да бъде променена входната точка на природния газ в България.

"Настояваме Ангажиментите да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори", посочват от Министерския съвет..

България очаква и отговор защо няма реципрочност при отварянето на входните точки на газ в региона. Според предложението на руската компания в тази област европейски търговци ще имат достъп до българския пазар, но български фирми няма да могат да търгуват в Европа.

В становището на България е посочено още, че като цяло ангажиментите на "Газпром" трябва да създадат модел за равнопоставено договаряне с руския гигант, създаване на обективен контролен механизъм, който да гарантира спазването на пазарните принципи.

Според София обаче руското предложение е само стъпка в тази насока и има нужда от "съществено изменение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още