IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти от България и Македония ще обсъдят изграждането на интерконектор

Министър Теменужка Петкова се срещна с македонския премиер Зоран Заев

12:57 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Македония. Това предложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския премиер Зоран Заев, който е на посещение в България, информира енергийното министерство. 

Още през 2012 г. газовите оператори на двете държави са разговаряли по идеята за изграждане на интерконектор и тогава „Булгартрансгаз“ е дал подкрепа за проекта, припомни Петкова. По думите й работата по бъдещия интерконектор трябва да продължи с информация за предпроектното проучване и за пазарния интерес към връзката.

В съобщението се припомня, че през 2015 г. в Дубровник 15 държави от ЕС и Енергийната общност, включително и Македония, подписаха Меморандум за общ подход при диверсификацията на газовите доставки.

Страните се договориха да работят за ускорено изграждане на липсващите газови връзки и за разрешаване на проблемите, които възпрепятстват сигурността на доставките и развитието на интегриран и конкурентен енергиен пазар в региона. Един от проектите, заложени в плана за действие към Меморандума, е изграждането на интерконектор между двете страни.

Петкова информира македонския премиер за напредъка по изграждане на интерконекторите със Сърбия, Турция и Гърция.

Зоран Заев потвърди, че един от основните приоритети на новото правителство е енергетиката. Той информира за осигуреното финансиране в размер на 2 млрд. евро за газифициране на страната.

Засега само община Струмица е газифицирана, но Скопие иска поне 63% от отоплението на детски градини и общински сгради да става с газ, каза Зоран Заев. По думите му България може да осигури експертизата за реализиране на тази цел.

Заев припомни също, че в повечето случаи Македония разчита на внос от България при недостиг на електроенергия.
Македонската страна е запозната с концепцията на България за газоразпределителен център, е станало ясно още по време на срещата.

Зоран Заев е потвърдил интереса на съседите да получават синьо гориво от българската страна, допълват от Министерството на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още