IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на газовата връзка България – Румъния върви по график

До края на годината се очаква съоръжението да бъде въведено в експлоатация

12:00 | 17.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Дейностите по изграждане на интерконектора България – Румъния се извършват по график, установи проверка на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков  на строителната площадка в Русе.

С въвеждането в експлоатация на съоръжението и при наличието на добри резултати от проучванията в Черно море страната ни може да се превърне в нетен износител на синьо гориво за региона, коментира Станков, цитиран от пресцентъра на енергийното министерство.

До края на годината се очаква в Българя да бъде въведена в експлоатация първата междусистемна газова връзка. „Това ще гарантира сигурността на газовите доставки и в перспектива ще създаде възможност за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ за страната“, подчерта Станков.

Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м за година, което количество се равнява на 50% от потреблението на природен газ в страната.

Станков припомни, че през април беше подписан договор за изпълнение на строителните работи за основния газопровод с изпълнител SC Habau PPS Pipeline Systems. Срокът за изпълнение на поръчката е 119  дни.

В допълнение към този договор газопреносните оператори на България и Румъния подписаха и конктракт за резервен газопровод под река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни.

Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от Inspet (лидер) и дружеството Habau PPS Pipeline Systems (асоциирано дружество). Изграждането на резервния газопровод е планирано да приключи до 214 дни.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които над 15 км на българска територия, 2 км подводен преход под Дунав – основен и резервен газопровод, и над 7 км на румънска територия.

Проектът за изграждане на междусистемната газова връзка се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави и се съфинансира от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още