IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мини Марица-Изток" са погасили всичките си задължения

Задълженията на двете американски централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, са разплатени

15:53 | 28.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Задълженията на двете американски централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, са разплатени, каза в интервю за БТА заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

„Действително парите - 535 млн. евро, постъпиха по сметките на БЕХ и бяха насочени към НЕК. Благодарение на усилията на министър Теменужка Петкова беше развързан този финансов възел в енергетиката - задлъжнялостта на НЕК към ТЕЦ "Марица-Изток 1" и ТЕЦ "Марица-Изток 3", каза заместник-министърът.

Централите очакваха средствата, за да покрият на свой ред задълженията си към "Мини Марица-Изток".

От своя страна "Мини Марица-Изток" вече са разплатили всичките си задължения към Министерство на енергетиката, към Националната агенция за приходите и към Българския енергиен холдинг. 

„Средствата от НЕК към двете компании са изплатени вчера и съответно влизат в сила подписаните през 2015 г. споразумения за намаляване на цената за разполагаемост“, поясни Станков.

С остатъчните средства мините ще могат да извършат своята инвестиционна и ремонтна програма, отбеляза заместник-министърът.

По думите му това ще даде възможност НЕК да плаща по-малко с около 100 млн. лева на година, или за оставащия период на договора с двете централи, държавата да спести около 1 млрд. лева.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) изтегли заем в размер на 535 млн. евро за разплащане с AES Гълъбово и КонтурГлобал. Лихвата е под 4,25%, колкото беше по старата облигационна емисия на БЕХ. До 12 месеца от мостовото финансиране от банковия консорциум ще бъде емитирана нова емисия облигации.

Пълното изплащане на задълженията на НЕК към „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е един от най-ясните показатели, че правителството подобрява инвестиционния климат и положителен сигнал към международните инвеститори, посочват от централата в съобщение до медиите.

От компанията уточняват, че с влизането в сила на Споразумението за изкупуване на електроенергия на 27 април цената за разполагаемост се намалява с 15%, а това ще бъде от пряка полза за крайните потребители и ще доведе до близо 50 млн. лв. годишни икономии за НЕК. Намалението на цената за разполагаемост е финалната стъпка в процеса на предоговаряне на нашето дългосрочно споразумение, пише в съобщението.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ напълно подкрепя този процес, който ще доведе до по-стабилен енергиен сектор и ще осигури поносими цени на електроенергията за потребителите“, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на КонтурГлобал.

Задълженията към Мини Марица Изток също са изцяло погасени, което ще позволи на мините да продължат изпълнението на инвестиционната си програма с пряк положителен ефект върху техните контрагенти, служители и местната общност.

По-рано днес ТЕЦ “AES Гълъбово” съобщи, че въвежда предварително договорените през миналата година по-ниски тарифи за изкупуване на тока, произведен от електроцентралата.

Пред БТА Жечо Станков коментира още, че сондажният кораб за проучването на блок "Хан Аспарух" в Черно море вече е достигнал точката за сондиране, което ще започне в близките дни, а до 4-5 месеца ще има първични резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
panther
преди 7 години
НЕК налива над половин милиард на братските хамерикански пaразити, взети на заем, които НИЕ ще плащаме...И имат дори наглостта да твърдят че това "ще осигури поносими цени на електроенергията за потребителите"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Ама трябва всички са сме щастливи, още преди седмица стана ясно, че цената на кредита ще влезе в цената на електроенергията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Pronto
преди 7 години
Ей каква радост са големите заеми.Айде последния във веригата по заема да дръпне шалтера на БЕХ, че ще се наложи всички да го връщаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още