IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ Марица изток 1 въвежда договорените по-ниски тарифи за тока

НЕК е изплатила дълговете си към централата, което е позволило на централата да се издължи на "Мини Марица изток"

12:01 | 28.04.16 г. 1
ТЕЦ Марица изток 1 въвежда договорените по-ниски тарифи за тока

ТЕЦ “AES Гълъбово” – т.нар. “Марица изток 1”, въвежда предварително договорените през миналата година по-ниски тарифи за изкупуване на тока, произведен от електроцентралата, съобщават от предприятието.

“Новото намаление на цената за разполагаемост от 14%, което влезе в сила от 27 април 2016 г., ще доведе до 50 млн. лв. годишни спестявания, или повече от 500 млн. лв. за Националната електрическа компания (НЕК) за оставащия период от договора за изкупуване на енергия, който изтича през 2026 г.”, посочват от централата.

Припомняме, че през миналата година Министерството на енергетиката постигна споразумение с т.нар. американски централи в Маришкия басейн за промяна на дългосрочните договори за изкупуване на електричеството, произведено от тях. Новите условия предвиждат намаляване на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят) с 14 на сто за “AES Гълъбово” и със 17% за ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

Договорката обаче трябваше да влезе в сила, след като Националната електрическа компания (НЕК) се разплати с централите.

За целта Българският енергиен холдинг (БЕХ) изтегли мостов заем в размер на 535 млн. евро. Средствата бяха преведени на НЕК, която изплати дълговете си към централите.

ТЕЦ 1 уведомява, че благодарение на изплатените задължения централата се е издължила на „Мини Марица-изток“ – доставчикът й на въглища. ТЕЦ-ът използва само местни горивни ресурси и е сред най-големите потребители на лигнитни въглища, произведени от мините, подчертават от централата.

Според Андрес Глуски, президент и главен изпълнителен директор на AES Корпорация, България е постигнала значителен напредък към стабилизиране на енергийния сектор и намаляване на цените на електроенергията за потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Повече пазар ни трябва тука! И ще си намерят и те своя Марешки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още