IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 4 компании с интерес към пазарния тест за газовата връзка България-Гърция*

България и Гърция търсят начини за включване на тези компании във втората фаза на пазарния тест

15:26 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четири нови компании са заявили интерес да участват в проекта за междусистемната газова връзка между България и Гърция и биха желали да резервират капацитет във втората обвързваща фаза на пазарния тест - процедурата по търсене на транзитьори на синьо гориво, които да ползват капацитета на тръбата. 

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в София с министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис след промоционално събитие за втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта, предаде БТА.

Втората фаза на пазарния тест официално започна на 5 август, след като енергийните регулатори на България и Гърция одобриха указанията за управление и разпределение на капацитета на газовата връзка.

Министър Петкова посочи, че и българският, и гръцкият регулатор в момента търсят възможност за разработване на правила, които да дадат възможност на тези компании да се включат във втората фаза на пазарния тест при спазването на всички изисквания за публичност, прозрачност и равнопоставеност.

„Надяваме се всичко да бъде успешно с тези нови участници, което е гаранция за интереса към проекта и за неговата икономическа обоснованост“, каза още министър Петкова.

Енергийният министър каза още, че в първата (необвързваща) фаза на пазарния тест интерес за участие са заявили 9 компании, които са резервирали количества над 4 млрд. куб. м природен газ, което надхвърля първоначалния капацитет от 3 млрд. куб. м на газопровода.

По думите на Петкова това е много добър сигнал и гаранция, че и втората фаза на пазарния тест ще бъде успешна. Към момента има интерес да участват във втората фаза на пазарния тест компании, които не са взели участие в първата фаза. Това означава, че проектът е жизнеспособен, важен и ще бъде успешен, отбеляза Петкова.

В отговор на въпрос тя каза още, че след втората фаза на пазарния тест следва възлагане на процедурата за обществена поръчка, свързана с изграждането на връзката, а в края на 2019 година проектът трябва да бъде въведен в търговска експлоатация.

Панос Скурлетис изрази задоволство от начина, по който вървят нещата във връзка с изграждането на газовата връзка и от това, че нови фирми изявяват интерес да се включат и да ангажират по-големи количества природен газ за осъществяването на проекта. Сега съм по-голям оптимист, че процедурата за пазарния тест ще приключи успешно, за да може оттук-нататък да се влезе в самия процес на изграждането на връзката, посочи Скурлетис.

На въпрос за проекта за терминал за втечнен природен газ до Александруполис Теменужка Петкова отговори, че това, което българската страна е заявила като готовност, е да участваме като инвеститор, като акционер в дружеството за проекта с размер на капитала до 25%.

Тя посочи, че към момента има работна група, която разглежда възможностите за участие на българската страна в проекта, както по отношение на неговите технически параметри, така и по финансовите параметри. Краят на октомври е срокът, в който работната група трябва да излезе с доклад и с предложение, което да даде яснота за възможностите ни за участие в проекта.
 

*Новината е допълнена в 17.31 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още