IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отказа да отмени прекратяването на проекта АЕЦ "Белене"

Правителството е в оставка и този дебат в момента е излишен, смятат от ГЕРБ

14:56 | 11.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С 50 гласа "за", 64 "против" и 24 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на БСП да бъде отменено решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", съобщи БТА.

Точката влезе в дневния ред на парламента по силата на Правилника за дейността на Народното събрание, който предвижда първа сряда от месеца парламентарните групи да имат право да предложат реда за програмата на парламента. Според внесеното от БСП предложение Народното събрание трябваше да възложи на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта като защити националния интерес.

Социалистите посочиха по време на дебатите, че идеята за изкупуване на оборудването и дострояване на АЕЦ "Белене" със собствени сили или продажбата на това оборудване на трета страна няма да сработи, защото от 34 атомни блока, които "Росатом" изгражда в Русия и по света, само два са от типа, каквото е произведеното оборудване. 

Решението е довършване на АЕЦ "Белене" със стратегически инвеститор, с участието на НЕК с апортна вноска или чрез продажбата на проекта. Това обаче може да се случи при едно необходимо условие - отмяна на предишното решение на Народното събрание за спиране на проекта, смятат социалистите.

От ГЕРБ обясниха, че още преди месец правителството в оставка е взело решение за извършване на технико-икономически и правен анализ за възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката "Белене", на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия.

Преди дни енергийният министър в оставка Теменужка Петкова уточни, че Българската академия на науките (БАН) ще изготви доклад за нуждата от новата ядрена мощност у нас. 

"Защо от производител да се превръщаме във вносител на електроенергия и да я купуваме от румънците незнайно на каква цена", попита депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков по време на дебатите. Не боли да си признаеш грешката, дайте да отменим решението за прекратяване на проекта, призова той.

Делян Добрев (ГЕРБ) посочи, че предложението, внесено от БСП, е за отмяна само на едното от решенията на парламента, а правителството е в оставка. По думите му затова дебатът е излишен и губи времето на Народното събрание.

"Това, което в момента правим, е ясно, че е предизборно", коментира и Валентин Николов (ГЕРБ). Според него в момента няма смисъл от приемане на това решение, призова той.

Мартин Димитров (Реформаторски блок) пък поиска парламентът да потвърди спирането на проекта. Той посочи, че цялата сметка за АЕЦ "Белене" досега и арбитражното дело са платили данъкоплатците, за инвеститори само се говори. Дори и да се намери инвеститор, поетапно разходите ще бъдат прехвърлени на държавата, предупреди той.

По думите му няма отговор и къде ще бъде изнасян произведеният ток. АЕЦ "Белене" винаги е струвала над 20 млрд. лева, които БСП иска да похарчи от държавния бюджет, посочи той.

Социалистът Румен Гечев го репликира, че електричеството е стандартна стока и когато го произвеждаш на по-ниска цена, можеш да го изнасяш и в страни с централи. Бразилия като произвежда много кафе да си го изхвърля в морето или го изнася в други страни, попита риторично той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още