IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат нова временна комисия в НС да търси виновниците за дълга за АЕЦ Белене

Депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и "БДЦ – Народен съюз" внесоха предложение за създаването й

12:34 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Народни представители от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и "БДЦ – Народен съюз" внесоха предложение за създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“. Това обяви народният представител от Реформаторския блок Антони Тренчев на брифинг в Народното събрание, предаде агенция „Фокус“.

Комисията ще има за цел да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения по АЕЦ „Блене“ за периода от 2006 г. до юни 2016 г.

Към момента на входиране на предложението под него са се подписали 51 народни представители. От Реформаторския блок уточниха, че от страна на ГЕРБ предложението за създаване на Комисията са подписали народните представители Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов и Методи Андреев. 

Положително е, че има достатъчно партии и депутати, които са убедени в необходимостта от извършването на ревизия на проекта АЕЦ „Белене“,  каза председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му ревизията трябва да стане чрез специално избрана комисия в НС.

"АЕЦ „Белене“ е част от трите губещи енергийни проекта, които биха довели България до национална катастрофа и виновните не трябва да остават в сянка, затова дълг на народните представители е да установят виновниците, да бъдат извадени обстоятелствата и доказателствата, които да бъдат представени пред обществото и пред институциите, които имат ангажимент“, посочи той. „За нас е въпрос и на политическа отговорност да участваме в една такава комисия“, каза Валери Симеонов. 

"Ако ще преливаме от пусто в празно, за да си допълват заплатите - няма смисъл". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти по повод предложението за създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“.

„Има една временна комисия за проверка в сферата на енергетиката, която се оглавява от Валери Симеонов, т. е. от човек от управлението“, посочи Нинова и обясни, че комисията съществува вече осем месеца. По думите ѝ състоянието на енергетиката включва и АЕЦ „Белене“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още