IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Цунами" от скок на цените се задава в Гърция през лятото

Поскъпването ще струва на гръцките данъкоплатци 1,8 млрд. евро, изчисляват местни медии

10:47 | 13.05.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Цунами" от скок на цените на стоки и услуги се задава в Гърция, след като правителството обяви нов пакет от косвени данъци и такси върху горива, напитки, цигари, кафе и интернет, а от юли скача и данък добавена стойност от 23 на 24 на сто, пише в. "Нафтемборики".

Поскъпването ще струва на гръцките данъкоплатци 1,8 млрд. евро, което ще доведе до поредно свиване на техните доходи, до спад на потреблението и на оборота на предприятията, смята изданието.

Премиерът Алексис Ципрас уверил туристическия бизнес, че засега няма да бъде прилагана новата такса нощувка за хотелите и че тя ще влезе в сила от 2018 г.

Вестниците информират, че новите косвени данъци и такси са били договорени от правителството на вчерашна среща на Европейската работна група.

Те ще бъдат включени в изготвяния от правителството нов законопроект с допълнителни мерки за икономии на стойност 3,6 млрд. евро, които трябва да бъдат гласувани от парламента до 22 май, така че на срещата на финансовите министри от еврозоната на 24 май да бъде дадена зелена светлина за финализиране на оценката на кредиторите за гръцката програма и за отпускането на следващия транш от заемите за страната.

Допълнителните мерки, за които настояват кредиторите, идват, след като в началото на седмицата управляващата коалиция в Атина прокара през парламента законопроект с рестрикции за орязване на заплати и пенсии на стойност 5,4 млрд. евро.

В. "Катимерини" пише, че във връзка с тези данъчни мерки пазарът бие тревога, а туроператори се опасяват от негативен развой на туристическия сезон и за очакван спад в бранша в сравнение с миналата година.

В редакционен коментар в. "Вима" пита ще може ли кабинетът Ципрас да приложи всички тези рестрикции, които договаря и подписва с кредиторите, като изказва опасения, че очертаващото се споразумение с тях тласка страната към нов политически цикъл.

Ципрас очевидно приема, че няма друга алтернатива за страната и за самия него освен оставане в еврозоната, но дали занапред неговите министри са изоставили илюзиите, които хранеха и подхранваха? Следващите месеци ще покажат дали те ще могат и дали искат да приложат политиката, зад която са застанали, пише вестникът.

Позовавайки се на американски и германски медии изданията отделят място и на сондажите за очаквано облекчаване на гръцкия дълг, като изтъкват, че усилията на Еврогрупата били в посока да се избегне на всяка цена поредно горещо лято и нова ескалация на гръцката криза.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Според Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга - https://bg.wikipedia.org/wiki/Милтън_ФридманТова в което всички се заблуждават е ,че реалният иконом.растеж може да е постоянен и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Обяснил съм в отвореното ми писмо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528За теорията на Кейнс за управление на икономиката и намаляване на ''бизнес кризите'' на капитализма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
хамстер
преди 7 години
от тая ситуация никой не търси изход. просто се възползват от нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
хамстер
преди 7 години
от тая ситуация никой не търси изход. просто се възползват от нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още