IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще преосмисли съюза на капиталовите пазари заради Brexit

Брюксел спешно проучва начини за създаване на алтернативен на Лондон финансов пазар

13:37 | 18.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Brexit е принудил Европейския съюз (ЕС) да преосмисли водещия си проект за съюз на капиталовите пазари и спешно да проучи начини за създаване на алтернативен на Лондон финансов пазар, съобщава Ройтерс, като цитира проект на документ на ЕС, с който разполага.

Лондон е най-големият финансов пазар на блока в момента, но ще остане извън ЕС от 2019 г. Това създава ново предизвикателство пред проекта за съюз на капиталовите пазари, започнал преди британския референдум от миналата година.

Програмата за реформа на съюза на капиталовите пазари трябва да бъде актуализирана, за да посрещне предизвикателството за създаване на по-автономен капиталов пазар за икономиката на 27-те държави от ЕС“, казва се в документа, подготвен от Европейската комисия (ЕК).

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че иска споразумение за свободна търговия с ЕС, което ще включва финансовите услуги, но документът предполага, че блокът иска вместо това да копира финансовата индустрия в Лондон максимално много.

Проектът, който трябва да бъде обсъден от ЕК на 7 юни преди потенциалното му публикуване, казва, че Brexit налага необходимост да се гарантира, че компаниите, оставащи в ЕС, ще имат достъп до силни капиталови пазари.

Това изисква по-силни действия, по-ефективен контрол и гарантирането, че ползите от съюза на капиталовите пазари ще бъдат усетени в целия ЕС“, казва се още в документа.

Ситито на Лондон традиционно събира ликвидност и осигурява услуги за управление на риска за останалата част от ЕС. Излизането на Великобритания от единния пазар налага нуждата и необходимостта от допълнително развитие и интеграция на капиталовите пазари на ЕС“, пише още в проекта.

Нужно е дълбоко преустройство“ на финансовата система, което означава „намиране на начини за интеграция на устойчивост в регулаторната и финансова политическа рамка на ЕС“ и разширяване на „географския обхват на капиталовите пазари“.

ЕК вече обяви, че през следващия месец ще публикува проектозакон за затягане на контрола върху клиринга на ценни книжа, деноминирани в евро – дейност, в който Лондон в момента доминира.

Проектът на документа за съюза на капиталовите пазари излага серия от предложения, за да се подкрепи капиталовия пазар на блока, включително институционални инвестиции, пенсии и листвания на фондовия пазар.

Комисията ще предложи през третото тримесечие затягане на правомощията на Европейския орган за ценни книжа и пазари, за да се направи съюзът на капиталовите пазари по-ефективен.

През второто тримесечие на следващата година може да бъде предложен и закон за малки вписани компании на ЕС, за да се направи блокът по-привлекателно място за компании, които искат да станат публични.

Комисията ще предложи проектозакон за облекчаване на капиталовите изисквания за инвестиционните компании през четвърото тримесечие на 2017 г. и за оценка на случаите за предоставяване на лицензи и права на паспортизация на финансовите технологични компании, за да оперират в ЕС, казва се още в документа.

ЕК ще представи още мерки за „подкрепа на вторичните пазари“ за необслужавани и лоши заеми в балансите на банките, а може да има и закон за улесняване продажбата на продукти на взаимни и хедж фондове през границите.

Документът, който може да премине през поправки преди публикуването си, казва, че към края на юни ще бъде предложен и проектозакон за паневропейски продукт за лично пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още