IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия планират мерки за премахване на данъчните вратички в ЕС

Стремежът отразява нарастващото безпокойство за начина, по който международните технологични компании избягват данъците

16:47 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Франция полага усилия заедно с Германия и други партньори да затвори данъчните вратички, които позволяват на американски технологични гиганти като Google на Alphabet, Apple, Facebook и Amazon.com да сведат данъците си до минимум и да завземат по-голям пазарен дял в Европа за сметка на местните компании, предава Bloomberg.

Франция ще предложи „по-прости правила“ за „реално облагане“ на технологичните компании на среща на представителите на Европейския съюз през септември в Талин, Естония, казва френският финансов министър Брюно льо Мер в интервю.

„Европа трябва да се научи да защитава икономическия си интерес по-твърдо, Китай го прави, САЩ го правят“, коментира Льо Мер. „Не може да се възползваш от това да правиш бизнес във Франция или в Европа, без да плащаш данъците, които други компании – френски или европейски – плащат“.

Стремежът отразява нарастващото безпокойство сред някои правителства, регулатори и избиратели към начина, по който международните компании избягват данъците, пренасочвайки печалба и разходи към места, където биват облагани по-изгодно – възползвайки се от вратички или специални сделки с приятелско настроените държави.

Европейската комисия миналата година нареди на Apple да плати 13 млрд. евро плюс лихвите заради неплатени данъци в резултат на сделка с Ирландия. Apple и ирландското правителство се противопоставят на решението.

Мерките срещу технологичните компании са част от подхода на президента Еманюел Макрон към гарантиране на равнопоставеност, тъй като френските компании трудно се конкурират със страни, където данъците и социалните осигуровки са по-ниски.

За тази цел Макрон подновява по-широкия си призив към 19-членната еврозоната за по-добро уеднаквяване на данъчните системи. Льо Мер казва, че обещанието на Макрон да понижи корпоративната данъчна ставка до 25% до края на мандата му трябва да се разглежда като първата стъпка в този процес. Той призова страните с по-ниски данъци да го повишат.

Франция полага „значителни усилия“, казва Льо Мер. „Искаме други страни членки на еврозоната да положат подобни усилия в противоположната посока“.

Историческият алианс на страната с Германия лежи в основата на плана на Льо Мер за привличане на останалите страни от ЕС. Според него хармонизирането на двете най-големи икономики в еврозоната ще се превърне в основа за по-широка конвергенция.

„Не по-късно от 2018 г. би трябвало да успеем да постигнем общ корпоративен данък с Германия, който да бъде основата на хармонизирането на нивото сред 19-те страни членки на еврозоната“, допълва Льо Мер. Корпоративната данъчна ставка в Германия в момента е между 30% и 33%, сочат данни на Deloitte.

Още от интервюто можете да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още