IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция първа в света излиза на пазара на "зелени" облигации

Емисията е част от усилията на правителството да финансира екологично чисти инвестиции

09:49 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&ldquo;Зелените&rdquo; облигации са един от източниците на финансиране за проекти за опазване на околната среда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

“Зелените” облигации са един от източниците на финансиране за проекти за опазване на околната среда. Снимка: Ройтерс

Франция ще е първата страна в света, която ще емитира “зелени” облигации през 2017 г., съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Емисията е част от усилията на правителството да финансира екологично чисти инвестиции, допълва изданието.

“Зелените” облигации са един от източниците на финансиране за проекти за опазване на околната среда. Досега тези финансови продукти бяха запазена територия за бизнеса и избрана група от публични институции.

Емисията е свързана с амбициите на Франция да изпълни споразумението за климатичните промени, сключено след конференцията в Париж от края на миналата година, стана ясно от изказване на министъра на околната среда на страната Сеголен Роаял.  

Според нея със “зелената” емисия Париж ще се превърне в един от най-големите финансови центрове, който ще подкрепи прехода към възобновяема енергия. 

Досега само градове в Европейския съюз (ЕС) и някои отделни региони са емитирали подобни облигации, за да финансират проекти за устойчиво развитие, припомня медията.

Френското правителство не уточнява размера на емисията. Неправителствена организация от сектора на околната среда съобщава, че става въпрос за около 9 млрд. евро.

Пазарът на “зелени” облигации в Европа се появи през 2007 г. Първите подобни емитирани книжа са на публични институции като Европейската инвестиционна банка и Световната банка. Със средствата от емисиите те финансират проекти за възобновяеми енергийни източници. 

Компании като EDF, Air Liquide, Engie и Schneider Electric също се присъединиха към този пазар, за да финансират енергийния преход, а и да разнообразят инвеститорите. 

Преди две години “зелени” облигации пуснаха освен френската енергийна група EDF, шведската компания Group Vasakronan и американският финансов конгломерат Bank of America Merrill Lynch. Последният определи доходност от 1,359% и обем от 500 млн. долара. 

По-късно на същия пазар излязоха и местни администрации.

Световният пазар на “зелени” облигации нарасна от 13 млрд. долара през 2013 г. до 48 млрд. долара през 2015 г. Очакванията са той да достигне 100 млрд. долара през тази година. 

Силното представяне на този сегмент обаче не може да прикрие липсата на прозрачност на някои от проектите, които се очаква да се финансират с постъпленията от продажбата на книжата, отбелязва изданието. 

През последните няколко години редица големи компании се опитват да привлекат нови инвеститори чрез емитиране на нови видове облигации. Освен "зелените" облигации такива са например наскоро появилите се “ислямски” облигации, средствата от които няма да могат да се използват за производство на алкохол и финансиране на хазартни игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още