IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на Shell се срина с 87%

Англо-холандската компания е поредната, която отчита сериозни загуби заради срива на цената на петрола

10:30 | 04.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell Plc, която е на финалната права по приключването на най-голямата сделка в петролната индустрия от десетилетие, съобщи, че годишната ѝ печалба се е сринала с цели 87% до 1,94 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Печалбата ѝ за четвъртото тримесечие пък се е понижила с 44% заради още по-дълбокия разгром на цените на петрола, съобщава Bloomberg.

Печалбата за четвъртото тримесечие, коригирана спрямо единичните ефекти и инвентаризационни промени, се е свила до 1,83 млрд. долара. Това е почти в средата на диапазона от 1,6-1,9 млрд. долара, представен миналия месец, съобщи Shell в четвъртък. Резултатите съответстват на средната оценка от 1,8 млрд. долара на 14 анализатори, анкетирани от Bloomberg. През миналата година компанията отчете почти двойно по-голяма печалба – 3,3 млрд. долара.

Сривът на цените на петрола намали рязко печалбата на компании от Exxon Mobil Corp. до BP Plc, оставяйки ги да се борят да постигнат баланс между инвестициите за растеж и плащанията към акционерите. Shell се надява, че придобиването на BG Group за сумата от 50 млрд. долара ще помогне на компанията да поддържа дивидентите си и да увеличи петролното и газовото си производство във време, в което паричните потоци се свиват.

Миналия месец акционерите на Shell одобриха плана на компанията за придобиване на BG, която има петролни полета в Бразилия и активи за природен газ от Австралия до Казахстан. Решението бе взето въпреки срива от 40% на цените на суровия петрол след обявяването на сделката. Средната цена на бенчмарка Брент през четвъртото тримесечие възлиза на 44,69 долара за барел, което е най-ниското му ниво от 2004 г. насам. Средните цени са се понижили с над 10 долара това тримесечие, което прави по-трудно за Shell да изпълнява обещанията си към инвеститорите.

Годишните капиталови разходи на Shell възлизат на 28,9 млрд. долара, което с 8,4 млрд. долара по-малко от 2014 г. Очаква се капиталовите разходи на обединената Shell-BG Group да достигнат 33 млрд. долара през 2016 г., което е с 45% по-малко от разходите на двете компании в момента.

Акциите тип В на компанията, видът акции, използвани в сделката с BG, са поевтинели с 6,8% през тази година. Придобиването трябва да стане факт на 15 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още