IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Груевски иска решение на кризата, основано на волята на народа

Въпреки протестите, в които днес ще участва и Сергей Станишев, македонският премиер не смята да подава оставка

13:55 | 17.05.15 г. 4
Груевски иска решение на кризата, основано на волята на народа

Трябва да бъде намерено решение на актуалната политическа криза в страната, но това решение трябва да бъде основано на волята на народа, да е решение, от което Македония ще излезе по-силна. Това заяви македонският премиер Никола Груевски в интервю за телевизия Сител, предаде Макфакс, цитирана от БТА.

В интервюто си Груевски говори за полицейската операция миналата седмица в  Куманово, в която при разбиването на голяма терористична група загинаха осем македонски полицаи, и заяви, че с лъжи, манипулации и дезинформации на обществеността някой е искал да предизвика конфликт между македонците и албанците в страната.

Груевски благодари на лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев за последната "бомба" с разкрития около преговорите за името на страната и  каза, че няма да подаде оставка и да приеме създаването на  преходно правителство.

Опозиционните партии в Македония, водени от СДСМ и подкрепени от много граждански организации, днес организират протест против правителството, допълва МИА.

"Общата ни акция ще продължи до окончателното падане на властта, която ни отне свободата, живота и бъдещето", се казва в декларация на организаторите, публикувана на тяхната уебстраница.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че 4 600 активисти са заявили, че ще участват в акцията и каза, че те ще останат в Скопие, "докато правителството не си иде".

Очаква се в демонстрацията да се включат хора от цяла Македония и на протеста да прозвучат обръщения на европейски депутати. Кристиан Вигенин вече потвърди пред БНТ тази сутрин, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев също ще участва в митинга срещу властта в Македония.

„Той отива да изрази своята солидарност със социалдемократическия съюз, който е асоцииран член на ПЕС и партньор на БСП“, уточни бившият външен министър, сега депутат от БСП Лява България.

Вигенин посочи още, че напрежението в Македония се е трупало от години, но е ескалирало с появата на записи, показващи „грозното лице на това управление”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Станишев сам се дезавуира. Не е необходимо вече други да го правят това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Новото им другарче не бива да е Русия! Не е модерно. Турция е на мода! Русия само ни е нарушила райското спокойствие в одаите на султана! :)))) Така поне учат ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Отишъл да им раздаде новите учебни помагала от Сорос, както и да ги посъветва да не дружат с Русия! Българите там както и българите в Бесарабия държат на Русия и САЩ са пратили марионетките си у нас с мисии да ги вразумят! Ето защо българите са обявени за сепаратисти в Украйна. И понеже това е политика и на САЩ по отношение на тамошните българи нашите политици си траят . Ни лук яли ни мирисали! http://dama.bg/article/zashto-stiv-dzhobs-ne-pozvoliavashe-na-detsata-si-da-izpolzvat-smart-tehnologii/6057/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Ango
преди 8 години
Хайде, и Станишев седна на "стола на богатството" в Брюксел и сега ще се меси във вътрешните работи на 'суверенна страна" така, както се мешаха чужди посланици в протестите у нас срещу неговото безумно, а от висотата на времето, абсолютно съзнателно и контролирано от други налагане на Пеевски за шеф на ДАНС. Това деяние закопа онази власт, спаси ББ и промени българската политика. Ето трите сребърника - шеф .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още