IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Holcim и Lafarge поемат по общ път

Двете компании ще продадат големи части от бизнеса си, за да спечелят регулаторното одобрение за сделката

14:07 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Holcim и Lafarge може да създадат гигант в циментовата индустрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Holcim и Lafarge може да създадат гигант в циментовата индустрия. Снимка: Ройтерс

Двете най-големи компании за производство на цимент в света - Holcim Ltd. и Lafarge SA, заявиха в понеделник, че ще се стремят да продадат големи части от бизнеса си в опит да спечелят регулаторно одобрение за сливането, което ще създаде гигант на пазара на строителни материали с пазарна стойност от около 50 милиарда долара и над 100 хил. служители, съобщава Wall Street Journal.

В съвместно изявление базираната в Йона, Швейцария, Holcim и базираната в Париж Lafarge заявяват, че очакват да продадат активи, които генерират около 15% от приходите преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация. Това прави активи, генериращи около 1,3 млрд. долара EBITDA. Две трети от тези активи са в Европа. Същевременно LafargeHolcim планира да изгради синергии за 1,4 млрд. евро на година. Чрез премахването на свръхкапацитети и конкурентите на концерна могат да се надяват на край на ожесточената ценова война. 

„Двете групи отдавна мислят за това как да се даде тласък на тази индустрия, как браншът може да се трансформира и как се направи нещо, което да е интересно за инвеститорите", заяви напускащият председател на борда на директорите на Holcim Ролф Соарон в конферентен разговор. Въпреки това се очаква най-голямото сливане в Европа от мегапоглъщането на Xstrata от Glencore през 2013 г. да събуди и опасенията на органите по конкуренцията.

Ако се стигне до сливане, новата компания би имала годишни приходи от 32 млрд. евро и оперативна печалба (EBITDA) от около 6,5 млрд. евро, поясниха днес двете компании. Според анализатори с една такава сделка двата производителя ще "циментират" господстващото си положение в обезпокоения от свръхкапацитети пазар на строителни материали.

Lafarge и Holcim вече са част от по-широкообхватно разследване от страна на Европейската комисия (ЕК) за картелно споразумение и фиксиране на цените на пазара на цимент. Разследването започна през 2008 г. с поредица от внезапни проверки на фирми, обвинени във “възможно ограничение на вноса и износа, подялба на пазара и координация на цените”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още