IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран подписа ключови споразумения с Airbus и Peugeot за около 30 млрд. евро

Техеран иска 119 самолета, а автомобилната компания ще модернизира завод в Техеран

19:52 | 28.01.16 г. 2
Иран подписа ключови споразумения с Airbus и Peugeot за около 30 млрд. евро

Иран и Франция постигнаха две ключови споразумения днес, след като санкциите срещу ислямската република бяха отменени и пътят за нови инвестиции и сътрудничество – отворен.

По време на посещението му в Париж президентът на Иран Хасан Рохани е сключил споразумение с Airbus Group SE за доставка на 119 самолета, оценявани на около 27 млрд. долара, и с PSA Peugeot Citroen за модернизация на завод за автомобили в Техеран, съобщава Bloomberg.

Общата стойност на сделките се оценява на около 33 млрд. долара (около 30 млрд. евро), като Рохани ги е подписал в Елисейския дворец, съобщават от пресслужбата на президента на Франция Франсоа Оланд.

Рохани пристигна в Европа, след като Международната агенция по атомна енергетика потвърди, че Техеран изпълнява ядрената си програма. Това беше “зелена светлина” за вдигането на санкциите срещу страната.

Наскоро управителят на централната банка на Иран коментира в интервю, че отмяната на санкциите може да отключи около 50 млрд. долара чужди инвестиции годишно.

Сделките от Париж са съпоставими с тези, обявени от Италия, която беше първата посетена от Хасан Рохани страна след премахването на търговските бариери.

Освен с Airbus и Peugeot, Техеран ще си сътрудничи и с Aeroports de Paris и Bouygues SA за строителството на нов терминал на основното летище в Техеран. Vinci SA пък подписа договор за ремонт и опериране на летищата в Машхад и Исфахан.

Сделката с Airbus ще позволи на Техеран постепенно да “пенсионира” старите самолети, които използваше заради невъзможността досега да си осигури други летателни машини. Средната възраст на флотилията на страната е почти 27 години, а стандартите за безопасност – силно занижени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Явно за това им падат акциите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
и дакса пак надоле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още