IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой печели от споразумението в Париж?

Договорът вкарва доброволните климатични цели на държавите в международна правна рамка, коментира Deutsche Welle

17:50 | 13.12.15 г. 11
<p>
	Хора танцуват пред Айфеловата кула в Париж по време на провеждащата се във френската столица конференция за климата, 12 декември 2015.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора танцуват пред Айфеловата кула в Париж по време на провеждащата се във френската столица конференция за климата, 12 декември 2015. Снимка: Ройтерс

В рамките на Конференцията за климата, провела се през изминалите две седмици в Париж, 195-те страни от ООН подписаха първото глобално споразумение за борба срещу покачването на температурата на Земята.

Според документа то трябва да бъде ограничено не до два, а до 1,5 градуса. Този договор вкарва доброволните климатични цели на държавите в международна правна рамка, с която те трябва да се съобразяват оттук нататък.

Документът предвижда нови финансови помощи за бедните страни - и то в размери, които доскоро бяха немислими. Това се казва в коментар на Йенс Турау от Deutsche Welle. 

Според анализатора конференцията бе от полза за всички.

И то далеч извън рамката на климатичните въпроси. Държавите от ЕС например, които в последно време присъстваха в медиите предимно със своите конфликти и неразбирателства, този път демонстрираха пълно единодушие. Те застанаха задружно зад това амбициозно споразумение.

И малките островни държави, които страдат силно от парниковия ефект, се обединиха в името на климата. По инициатива на 60-хилядната република Маршалови острови в Париж бе сформирана коалиция от 79 бедни държави и ЕС. В последствие в нея се включиха Бразилия, Мексико и САЩ, което според коментара е направо невероятно.

А на финала и Индия и Китай престанаха да оказват съпротива, с което бяха премахнати и последните пречки пред това сензационно споразумение.

Надали някоя личност ще бъде споменавана в бъдеще толкова често във връзка с тази климатична конференция, колкото Лоран Фабиюс.

Само няколко седмици след жестоките атентати в Париж френският външен министър успя да постигне това, което мнозина други не биха могли: със стоическо спокойствие и огромни дипломатически умения той ръководеше тъй трудните преговори и предотврати всякакви възможни провали.

Който си спомня катастрофалната равносметка от Конференцията за климата в Копенхаген преди шест години, знае много добре за какво става въпрос. Навремето датчаните успяха да допуснат всички възможни грешки, що се отнася до чувствителната тема за изравняването между богатите и бедните страни. Лоран Фабиюс успя да постигне точно обратното.

Резултатите от Париж са триумф и за често осмиваните екоактивисти, които още от конференцията в Рио де Жанейро през 1992 са неразделна част от процеса, направляващ международното опазване на климата. Тяхната критика често е твърде крайна и преувеличена, а изискванията им понякога са нереалистични.

Назидателната им нотка и предупрежденията обаче играят важна роля в този процес. Конференцията е и триумф за ООН: организацията доказа, че е способна да се захваща с решаването на глобални проблеми.

Сега въодушевлението от Париж трябва да доведе до реализиране на сключените договорки: инвестициите трябва да бъдат пренасочени към възобновяемите енергии, а бедните държави трябва да получат обещаните им средства.

Всъщност всичко това вече е започнало. Сега обаче този процес трябва да набере истинска скорост. Може би пък надеждата за днешния свят, заобиколен от все по-изострящи се конфликти и кризи, ще дойде именно от сферата на екологията.

Тази конференция показа, че световната общност може да работи по глобалните проблеми, твърди Йенс Турау.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Учените са много сериозно разделени на два лагера по този въпрос.Не е вярно.96% от учените на планетата смятат, че нещата са опрели до кокала и че следва да се предприемат някакви светкавични и отчаяни мерки, а 4% (сред които и нашите 'учени' от БАН) -че могат да се *** с нещата до безкрайност, както досега.БАН дават решение на проблема без да са прочели дори условието (не говорим за разбиране) -да се увеличели данъците и да им се дадели повече пари -и за какво? То това тяхното решение м/у другото е абсолютно универсално и го дават за всички проблеми, които им се поставят.БАН можеха преди това да докажат, ако изобщо някога са били на някакво ниво, че безпринципното наливане на пари в нереформирани, алчни, безогледни, безскрупулни и често пъти тотално неграмотни за академичните нива, за които се представят, лица, независимо дали са окичени с титли като коледна елха или не, изобщо има някакъв смисъл, независимо какъв - икономически, оперативен, социален, екологичен или друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Единствено е ясно кой няма да спечели - всички хора, които си изкарват парите с честен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Абсолютно!Истината е, че за климатичните промени не се знае точната причина. Учените са много сериозно разделени на два лагера по този въпрос. Не човешката намеса е причината за това, което се случва. В днешната реалност климатичните промени се използват за да се изземат парите на хората по света, особено когато инфлацията и данъчните политики са недостатъчни за темповете с които искат да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Sakamano
преди 8 години
Освен ако и подписа на Господ не е под споразумението, смятам че това са пари хвърлени на вятъра - за борба с природни сили над които нямаме контрол. По-добре средствата да се използват само за помощ на хората които са най-засегнати от климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Изчезни от форума комунист такъв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Първо трябва да се знае ,че при глобалното затопляне причинява екстремна смяна на времето и по-силни урагани тоест урагана ''Санди'' ще е нищо и 55млрд. долара щети.,и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още