IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конско месо е открито и на гръцкия и руския пазар

Според първите данни месото е внесено от Румъния и Австрия

20:21 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конско месо е открито и на гръцкия и руския пазар

Кебап и салам с конско месо се предлагат на гръцкия пазар, разкри организацията за контрол на храните в южната съседка, съобщава всекидневникът Etnos, цитиран от БТА.

Двата продукта са били открити в магазинната мрежа в Северна Гърция. Става дума за замразен кебап по арменски, известен като АР-КАС, в опаковки от по един килограм, и салам от говеждо месо, познат с търговската марка Дестан, в опаковки от половин  килограм.

Гръцките санитарни власти оповестиха, че са взети за лабораторни изследвания 84 проби от различни продукти.

Резултатите от направените досега 33 проби показват, че четири  от тях са били положителни. Две от тях се отнасят до месо, внесено в Гърция от Румъния.

В Русия също има съмнения за конско месо – в произведени в Австрия колбаси, пише вестник „Комерсант“. Както отбелязва говорителят на руската аграрна агенция Алексей Алексейенко, саламът е произведен от австрийския концерн Landhof GesmbH & Co KG (Линц). Според приложените документи саламът е произведен от говеждо месо. Въпреки това в него са открити следи от конско и птиче месо, както и соя. В случая става дума за доставка на 20 тона салам. 

Landhof не коментира информацията от Русия. Компанията произвежда месни продукти под марките Landhof, Karnerta и LOIDL. Руските власти обаче не конкретизират под кой бранд е саламът, в който са открити конско и пилешко месо.

Най-малко 10 държави са въвлечени в избухналия преди две седмици скандал, който включва някои от най-големите преработвателни предприятия и компании за производство на храни.

В събота в списъка бе включена и Италия, където конско бе открито в лазаня, а през миналата седмица от германското министерство по въпросите на потребителите обявиха, че следи от конска ДНК са открити в 67 от 830 тествани продукта. Също тогава ирландските власти спряха производството в месопреработвателно предприятие, след като там бе открито конско, обозначено като говеждо. 

След като преди три дни проверката за наличие на конско месо обхвана и  кюфтетата от магазина IKEA в София, за които има съмнение, че са направени от конско месо, днес стана ясно, че в кюфтенцата, които се предлагат в столичния магазин на IKEA, не е открито конско месо  според лабораторните изследвания.

Всичко по скандалната тема четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още