IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралят на Испания: Каталунският референдум разруши демокрацията

Фелипе Шести обвини каталунските лидери, че нарушават законите на държавата и застрашават стабилността в Испания

08:02 | 04.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанският крал Фелипе VI се присъедини към правителството на страната си, като обяви референдума за независимост на Каталуния за незаконен, предаде Рохтерс.

В телевизионно обръщение към нацията той разкритикува властта в провинцията, която проведе допитването, въпреки забраната от страна на Мадрид и въпреки командироването на стотици полицаи, които пратиха близо 1000 граждани в болница.

Според него каталунските лидери са нарушили законите на държавата и са проявили недопустима липса на лоялност.

В обръщението си към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в Каталуния.

Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния. Днес каталунското общество е разединено и в конфликт, каза монархът в речта си.

Кралят предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания, посочва Франс прес.

Фелипе Шести подчерта твърдата обвързаност на испанската корона с испанската конституция и с демокрацията и своята обвързаност като крал с единството на страната. 

Той увери каталунците, че могат да разчитат на пълна подкрепа от останалите испанци, отбелязва БТА, като се позовава на информация от ТАСС.

Монархът заяви, че държавата трябва да осигури спазване на конституционния ред и върховенството на закона в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

"Отговорност на легитимните държавни власти е да гарантират конституционния ред и нормалното функциониране на институциите, зачитането на правовата държава и автономията на Каталуния", заяви в необичайно острото си изявление кралят.

По силата на член 155 от испанската конституция, който никога досега не е бил използван, правителството може да задължи дадена област да спазва конституционните си ангажименти, ако тя ги нарушава или "накърнява тежко държавните интереси", отбелязва Франс прес.

"Той знае, че повече не е наш крал. Говори така, сякаш ние не сме част от Испания", реагира 49-годишна възпитателка в Барселона, където около 700 хил. души протестираха вчера срещу полицейското насилие по време на референдума.

Испания преживява най-тежката си политическа криза от февруари 1981 г., когато предавано по телевизията обръщение на крал Хуан Карлос - бащата на Фелипе Шести - бе решаващо за предотвратяването на опит за военен преврат, припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
ми качват на сайта каквото им подадат бре. кво да правят?! на борсата ли да идат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Вече престанах да се надявам , че Инвесторът ще вдигне малко по- високо летвата на тая примитивна пропаганда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
coder
преди 6 години
Отдавна е известно, че протестите извън ЕС са "борци за демокрация", а в рамките на ЕС са "сепаратисти", "нарушители на закона", "незачитащи демократичните устои". Бомбите на Русия в Сирия винаги падаха върху болници и мирни граждани, т.е. по същество те са "лоши бомби", а на САЩ бомбите винаги поразяват лошите терористи - ИДИЛ. От друга страна "добрите" терористи ги наричат "умерени бунтовници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Големо...дебелоочие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
realista
преди 6 години
Косовския референдум не разруши демокрацията, а Какталунския е разрушил. Няма логика, а лицемерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още